Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
18 яну
2016
 
 

Автопроизводители ще си сътрудничат за блокиране на хакерите

Групата ще споделя данни и добри практики в областта на киберсигурността.

2809 прочитания

Големите автомобилни производители планират да работят съвместно с щатското правителство, за да се опитат да засекат хаквания на свързани коли още преди те да са довели до сериозен проблем.

Досега не е имало големи кибератаки към коли, но редица учени в областта на сигурността демонстрираха потенциално сериозни атаки през 2015 г., а това притесни правителството на САЩ.

Затова щатккото Министерство на транспорта (DOT) се надява да накара автомобилната индустрия да копира проактивната безопасност, която вече се прилага в авиацията. Споразумението бе подписано между всички големи автомобилни производители, които оперират в САЩ.

Прочетете още: Audi показа водородна кола в Детройт

„Реална безопасност има тогава, когато се откриват и поправят дефекти преди някой да пострада, а не да се налагат наказания след като вредата вече е налице“, каза секретарят по транспорта в кабинета на Обама Антъни Фокс в петък, обявявайки инициативата по време на Международния автосалон в Детройт.

Според плановете, автомобилните производители и правителството на САЩ ще разработят най-добри практики, чрез които колите са устойчиви на кибератаки, и ще създадат най-добрия начин за сътрудничество с по-широка общност на специалисти по кибер сигурност.

Освен това групата ще търси начини да подобри споделянето на информация с наскоро създадената група Auto-ISAC.

Групата ще насърчава автокомпаниите да продължат да споделят информация за заплахи и уязвимости, както и да започне споделянето на общи контрамерки, ползвани за справяни с често срещани заплахи и уязвимости, допълват от Министерството на транспорта.

Членството в групата ще отворено и към доставчици на автомобилни части и изследователи, работещи в областта на свързаните и автономните коли.

„Харесват ми много темите, които виждам, каза Джошуа Корман, съосновател на асоциацията по киберсигурност „I Am The Cavalry“. Той направи паралел с програмата на неговата група „Five Star Automobile Cyber Safety Program“, която представлява рамка за избягване, обучени, реакция и изолиране на повреди, които могат да доведат до проблеми в областта на киберсигурността.

„Най-лошото нещо е да се чака да се случи нещо лошо, тъй като проектирането на една кола отнема доста време. Така че коригиращи действия може да няма и след 5 г.“, каза той.

Това е второто важно съобщение на Министерството на транспорта, направено на Автосалона в Детройт. В четвъртък Фокс каза, че министерството ще предостави след 6 месеца проект на ръководство за самоуправляващи се коли.

Министерството иска да ръководи поправките в щатските закони в областта на самоуправляващите се коли, които се появяват в отделните щати, което пък затруднява националното тестване и проучвания. Някои от тези регулации вероятно ще включват и предоставяне на киберсигурност.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас