Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
15 яну
2016
 
 

Делойт: Виртуалната реалност с $1 млрд. приходи през 2016 г.

3781 прочитания
Страница 1 от 2

Анализаторът Делойт (Deloitte Touche Tohmatsu Limited) публикува традиционните си ИТ прогнози за сферите на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) за току-що започналата 2016 г. Сред предвижданията на компанията е развитието на т.нар. виртуална реалност (VR), която се очаква да достигне приход от 1 млрд. долара, 70 на сто от които ще са от продажби на хардуер, а останалите приходи от съдържание.

Очаква обаче тези продажби да бъдат осъществени най-вече от основните потребители, отколкото от случайни геймъри. Според Делойт това показва, че докато всеки потребител на смартфон би опитал варианти на VR, основната част от приходите от VR за 2016г. най-вероятно ще бъде реализирана от десетки милиони потребители, а не от милиарди потребители.

Прочетете още: IDC: Дигиталната трансформация – във фокуса на бизнесите през 2016 г.

„В дългосрочна перспектива устройствата за виртуална реалност трудно ще достигнат размера или всеобхватността на смартфона, PC-то или телевизора – подчертава Пол Саломи, глобален лидер в Делойт за ТМТ индустрията. – Въпреки това, с усъвършенстването на технологиите, които предоставят преживяване на пълно потапяне, се очаква те да постигнат и глобално разпространение.“

Според Саломи е налице ръст на потенциала в когнитивните технологии, като компютърна визия, обработка на естествените езици и машинно обучение. Тази година се очаква 80 от топ 100 компаниите за бизнес софтуер да използват такива решения, което ще развие потенциала на Интернет на нещата. По думите му докато когнитивните технологии може да предизвикат по-малко внимание от страна на потребителите в краткосрочен план, в сравнение със слушалките например, по всяка вероятност те ще се окажат по-значими в дългосрочен план както за бизнеса, така и за потребителите.

Ето какво предвиждат от Делойт в споменатите сфери през настоящата година:

Технологии

  • Жените на ИТ позиции: образованието е важно, но не е само въпрос на образование – До края на 2016г. по-малко от 25% от позициите в областта на информационните технологии в развитите страни, се очаква да бъдат заети от жени. Тази цифра е почти същата както през 2015г., а може да се очаква и намаление.

  • Когнитивните технологии подпомагат бизнес софтуера – През 2016г. повече от 80 от 100-те най-големи софтуерни компании най-вероятно ще са интегрирали когнитивни технологии, като машинно обучение, обработка на естествени езици, или разпознаване на реч, в своите продукти. Това представлява 25% увеличение от 2015г., когато 64 от 100-те представиха продукти и услуги, които имаха една или повече когнитивни технологии.

  • Тъч търговия: мобилното онлайн разплащане получава експресна лента – Броят на потребителите, които използват услуги за тъч-разплащане, за да направят покупка от своите мобилни устройства (смартфони или таблети) се очаква да се увеличи със 150% и да достигне 50 млн. редовни потребители през 2016г.

  • Графенът: проучвайте сега, възползвайте се през следващото десетилетие – Въпреки че се очаква общият обем на пазара на материалите от графен през 2016г. да бъде в долните граници на десетки милиони долара, разходите за проучване и развитие за тази година се очаква да достигнат стотици милиони долара. В средносрочен план, графенът може да се инкорпорира в продукти на стойност няколко милиарда долара за година, но може и да минат десетилетия преди потенциалът на този материал да се реализира напълно.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас