Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
08 яну
2016
 
 

Lenovo си партнира с Google за смартфон по Project Tango

Смартфонът е натъпкан със сензори и обещава „прозорец“ към по-богат физически свят.

5660 прочитания

Lenovo си сътрудничи с Google в разработката на нов смартфон, променящ начина, по който хората виждат и разбират реалния физически свят около тях.

Смартфонът е натъпкан със сензори и обещава „прозорец“ към по-богат физически свят.

Смартфонът, разработван досега като част от Project Tango на Google, е „натъпкан“ със сензори, които ще разпознават и разбират движение, жестове, местоположение и обекти от реалния и от виртуалния свят.

Прочетете още: НАСА изстреля смартфоните на Google Project Tango в Космоса

Смартфонът (все още няма официално име) ще разполага с екран под 6,5 инча, а цената му ще е под $500. Той ще е наличен от лятото на тази година, заявиха от Lenovo на пресконференция на CES 2016.

Когато бъде включен, екранът на апарата ще предоставя богата информация за местоположението на потребителя и за обектите около него. Смартфонът ще може да разпознава стаите в къщата, офисите, външната околност и др.

Сензорите в смартфона ще могат да следят движение и жестове, подобно на Microsoft Kinect. Апаратът ще знае дали човекът се движи надолу или нагоре, наляво или надясно, напред или назад. С движението на човека информацията ще се наслагва в реално време върху екрана на смартфона.

Технологиите в Project Tango могат да насочват потребителите в стаите за срещи или до специфични обекти в дома. Сензори в устройството ще разпознават форми и обекти, до които се доближаваме. Екранът му ще бъде прозорец и към виртуалния свят, включително уголемена реалност, която да бъде добавена към реалната обстановка. Това може да се ползва при модерни игри и като обучително средство.

Смартфонът ще може да мери и разстояния. Например той ще успява да измери размерите на стаята или на мебелите. Това ще помогне при пазаруване, а има и приложения за фирми за недвижими имоти.

Улавянето на визуални детайли и информация за местоположението изисква подходящ мощен хардуер. Затова Qualcomm също участва в разработката на смартфона, а вероятно ще предостави и чиповете за смартфона и за камерата.

Но тези способности ще бъдат полезни, само ако са написани подходящите приложения. Google предлага пакет за софтуерен развой (SDK) за Project Tango. Компанията провежда състезание, което привлича разработчици, пишещи приложения за проекта. Крайният срок за заявки е 15 февруари, а победителите ще бъдат финансирани.

Вече има и други устройства по Project Tango. Google доставя таблет Project Tango, базиран на процесора K1 на Nvidia, за $512, а 3G смартфон на Intel с камера 3D RealSense и процесор Atom с кодово име Cherry Trail вече може да бъде поръчан от уеб сайта на производителя на чипове.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас