Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
07 яну
2016
 
 

Квантовите компютри – все по-близо до реалността

IBM удвоява инвестициите за изследвания, а NASA и Google поддържат разработката на D-Wave.

5556 прочитания

Засега квантовите компютри звучат като термин излязъл от научната фантастика. След 5-10 години обаче подобни машини могат да се превърнат в реалност. “В момента тези системи са в зародиш – отбелязва Чарлз Кинг, анализатор в Pund-IT. – Въпреки че изпълняват по бързо от традиционните компютри определени видове изчисления, те имат и своите ограничения. Ако най-после квантовите системи станат реалност, то някои ИТ сфери, държавните структури, комерсиалните компании, а също и някои обикновени потребители ще трябва да преосмислят задачи и да се разделят с някои традиционни решения.”

Епохата им все още не е настъпила, но анализаторите считат, че тя наближава.

Източник: Stef Simmons\CC-BY 2.0

Прочетете още: Intel заделя 50 млн. долара за разработка на квантови компютри

Междувременни докато в компютърния отрасъл и в света на физиката се водят дебати за това дали канадската компания D-Wave Systems наистина е успяла да създаде квантов компютър се появяват нови доказателства, че подобни системи показват добри резултати.

NASA и Google, тестващи D-Wave вече повече от една година, съобщиха, че компютърът D-Wave 2X се е справил с определена задача 100 млн. пъти по-бързо от традиционен компютър, оборудван с едноядрен процесор. Хартмут Нивен, директор по инженеринга в Google, споделя, че споменатата разработка е способна за една секунда да се справи с изчисления, които обикновен компютър с едноядрен процесор би обработвал 10 хил. години.

Налице е обаче особеност – D-Wave е създадена за изпълняване на конкретни задачи. Става въпрос най-вече за задачи по т.нар. математическа оптимизация, включващи мащабни изчисления и търсещи отговори на сложни въпроси.

Учените се надяват в бъдеще подобни машини да помагат за откриване на начини за лечение на онкологични заболявания и болестта на Алцхаймер. Те биха могли да се използват и при създаването на безопасни компютърни мрежи или за откриване на далечни, и възможно – обитаеми, планети.

Успехите, за които съобщават NASA и Google, помагат на индустрията да направи още една стъпка в посока създаване на пълноценен квантов компютър. През септември 2015 г. двете компании подписаха договор с D-Wave Systems за тестване на нови подобни системи през следващите седем години. Те използват машините за изследвания в области като изкуствения интелект и машинното обучение.

Разбира се, D-Wave Systems не е единствената компания, работеща над създаване на квантови компютри. През април м.г. IBM обяви, че е достиженията на нейни изследователи са позволили да приближат с няколко години създаването на реална подобна машина.

През декември пък компанията обяви, че започва реализация на програма на  изследователската агенция IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity), подчиняваща се на директора на националното разузнаване на САЩ. IBM е получила дългогодишен грант за провеждане на изследвания, които ще й позволят създаване на квантова система.

Съобщенията от D-Wave Systems и IBM свидетелстват за определен прогрес в тази сложна област.

Трудностите възникват не само по отношение на непосредственото изграждане на квантови системи, но при разясняването на принципите на тяхното функциониране. Дори водещи световни физици признават, че нямат понятие как работят такива машини. Традиционният компютър използва единици и нули (битове) за последователно изпълняване на команди. В квантовия компютър вместо битове са налице т.нар. кюбитове (квантови битове), които могат могат да бъдат в т.нар. суперпозиция, т.е. да са едновременно и в двете състояния. При използването на кюбитове машината не работи последователно, а може да изчислява едновременно всички възможни варианти.

“Квантовите компютри все още са в началото на развитието си – отбелязва Стивън Конуей, анализатор в IDC. – Около тях пък се е формирало едно обичащо дискусиите и понякога язвително общество. Основният въпрос винаги е: “Това наистина ли е квантов компютър?” Начело е D-Wave, която вече разполага с реално работещи прототипи. Някои спорят, че това не са реални квантови компютри, но от Google и NASA считат, че си заслужава те да бъдат изпробвани.”

По думите на Конуей новият грант за IBM ще позволи на компанията да продължи вече започнатата работа в тази насока. Не са много организациите, които са концентрирали усилия в тази област.

Анализаторът заключва, че ще минат години преди квантовите компютри да формират сериозен пазара, а предприятията да започнат да ги разглеждат като част от своя изчислителен арсенал. Също така тези машини няма да бързо да изместят сегашните си традиционни събратя. Това ще е дълъг процес, свързан с много сложности е експерименти.

Според обаче Чарлз Кинг от Pund-IT квантовите компютри могат станат реалност прес следващите от 5 до 10 години. Според него работата на IBM има потенциала да ускори процесите в тази насока.

“Компанията вече демонстрира някои възможности на квантовите компютри, включително реализация на концепции за откриване и коригиране на грешки – напомня Кинг. – А предоставянето на грант от страна на IARPA свидетелства за наличие на увереност в успешния завършек на проекта.”

Това са чудесни новини за цялата индустрия.

“Струва ми се, че с отделянето на повече енергия и финансиране на квантови проекти, е налице реален шанс за създаване на инерция около технологията – заключва Кинг. – Ако това се случи през следващите няколко години, то ще говорим за системи, които съвсем доскоро са били областта на научната фантастика.”

Computerworld САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас