Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
26 дек
2015
 
 

Забравете за джаджите, елата на CES 2016 заради колите

Автомобилните производители все повече използват CES, за да покажат най-вдъхновяващите си технологии на 4 колела

5924 прочитания

Колите ще са сред най-ярките звезди на януарското изложение CES в Лас Вегас, свидетелство за напредъка на технологиите, създавани от автомобилната индустрия днес и позагубилата блясъка си електронна индустрия, която все още търси следващото голямо нещо.

Автомобилните производители все повече използват CES, за да покажат най-вдъхновяващите си технологии на 4 колела

Повечето от най-големите в света автомобилни производители ще бъдат на CES 2016 и се очаква да представят в детайли най-новите си разработки в областта на технологии за автономните коли и на електрическите и хибридни двигатели от следващо поколение. Там ще са най-големият автомобилен производител в света Toyota, както и компании като Chevrolet, Audi, Hyundai, Daimler Benz, Fiat Chrysler и др.

Прочетете още: Удивителните технологии на бъдещия транспорт

Това са добри новини и за организатора на изложението, асоциацията Consumer Technology Association. След свиването на обема на PC индустрията и оттеглянето на някои от големите някога изложители като Dell, HP и Microsoft, присъствието на автомобилните производители ще помогне да се запълни по-голяма изложбена площ. Спрямо миналата година автомобилните щандове ще заемат с около 25 процента повече площ тази година.

„Все повече новини се съобщават тук, казва Джеф Оуенс, главен технологичен директор на производителя на автомобилни части Delphi. - Все повече програмни речи се изнасят от автомобилни производители, докато преди години това правеха хора като Бил Гейтс.“

Този път организаторите предприеха необичайна стъпка, като насрочиха допълнителна вечерна реч във вторник, ден преди откриването на събитието. Ще я произнесе шефът на поделението на Volkswagen за пътнически коли Херберт Диас.

А в сряда главният изпълнителен директор на GM Мари Бара ще произнесе програмна реч, в която се очаква да представи първата продукционна версия на Chevy Bolt – изцяло електрическа компактна кола, чийто прототип бе показан за първи път в началото на 2015 г.

Слуховете преди събитието минават и заминават, но на самото изложение се очакват големи новини. Ford май се готви да обяви, че създава съвместно дружество с Google за създаването на автономни коли.

Прототипът на автономна кола Ford Fusion, демонстриран в развойната лаборатория на компанията в Пало Алто, Калифорния.

Едно от най-очакваните събития на CES 2016, свързани с автомобилите, ще се случи в понеделник вечер, когато Faraday Future обещава да представи своя прототип. Стартиращият производител на електромобили е създаден от бивши инженери на Tesla.

Компанията запази напълно тайната за своята развойна дейност, така че не се знае почти нищо за бъдещата демонстрация, но очакванията са големи.

Faraday Future

Тийзър на електромобила Future на Faraday

Колите не са новост на CES. Delphi се подвизава на изложението от десетилетия, показвайки свързана кола още през 1996 г. Двадесет години по-късно 60% от технологиите в тази кола намериха място в серийните автомобили, каза Оуенс.

Възходът на CES като основно събитие за автомобилните производители е за сметка на Автосалона в Детройт, който се провежда седмица по-късно. Тъй като технологиите стават все по-важни, автомобилните производители избират CES за своите технологични новини, а Детройт – за да покажат повечето си серийни модели и някои дизайнерски прототипи.

На CES 2015 Audi е докарала почти автономно модела A7 от Сан Франциско до Лас Вегас, BMW показва модела i3, който може сам да намери паркомясто, а Mercedes представи своята футуристична луксозна кола F015.

Toyota Mirai, снимка Мартин Уилямс

Колата с водородни горивни клетки Toyota Mirai на изложението CES 2015 в Лас Вегас, 5 януари 2015 г.

Демонстрационна кола, създадена от Delphi, за да покаже своята автомобилна комуникационна технология.

Демонстрационна кола, създадена от Delphi, за да покаже своята автомобилна комуникационна технология.

Toyota използва изложението, за да обяви своята кола с водородно захранване Mirai, която трябваше да излезе на пазара до края на тази година. Компанията успя да стартира през ноември, когато първият Mirai бе доставен на клиент от Калифорния.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас