Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
22 дек
2015
 
 

Големите данни вече си имат официален ITU стандарт

Според анализатор на Gartner, стандартът е „последният гост“ на партито на Големите данни.

3985 прочитания

ИТ агенцията на ООН ITU работи от дълго време върху стимулирането на глобалното сътрудничество в различни технологични области, а преди няколко дни обявиха първия си стандарт за Големите данни.

Според анализатор на Gartner, стандартът е „последният гост“ на партито на Големите данни.

Новият международен стандарт  подробно описва изискванията, способностите и употребата на облачно базирани Големи данни, като фокусът е върху гаранциите, че ползите от тях могат да бъдат постигнати в глобален мащаб. Той описва още как да бъдат развити облачни изчислителни системи така, че да предоставят услуги за Големи данни.

Прочетете още: ITU и МТИТС подариха безплатна WiFi зона на Златоград

„Този нов стандарт на ITU предоставя международно договорени основи за облачно базирани Големи данни, каза Шейзъб Лий, директор на Бюрото за стандартизиране в телекомуникациите към Международния телекомуникационен съюз (ITU). - Той ще изгради сближаване в терминологията, използвана за описание на облачно базираните Големи данни и да предложи обща основа за разработването на услуги за Големи данни и поддържащите фи технически стандарти.”

В новия доклад на ITU са очертани препоръките и изискванията за събиране на данни, тяхната визуализация, анализ и съхранение, наред с други области, заедно със съображенията за сигурност.

Това, което не е напълно ясно, е дали спецификациите добавят значителна стойност към онова, което вече е било установено от доставчиците на решения в тази област.

„Ние сме по-скептични по отношение на международните стандарти в областта на данните, каза Алън Дънкан, директор изследвания в Gartner. - Не сме видели нито един от тях има огромно влияние.“

Онова, което се случва често, е преди да съществуват официални стандарти изобщо, пазарните сили са установили значителна степен на съвместимост, отбелязва Дънкан.

„Основанието за съществуването на стандарти е нещата да са оперативно съвместими, но при Големите данни това вече се е случило на практическо ниво, стимулирано от необходимостта продаваните решения да са в състояние да работят съвместно“, каза той.

Доставчици като Tableau, Teradata и Alteryx например вече са изградили взаимовръзки между своите платформи, добавя Дънкан.

Така че дори стандартът на ITU да се окаже „идеален на теория“, на практика той се появява последен на партито, коментира анализаторът.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас