Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 дек
2015
 
 

IDC: Дигиталната трансформация – във фокуса на бизнесите през 2016 г.

Анализаторът публикува своите ключови предвиждания за следващите години.

3860 прочитания
Страница 1 от 2

Следващите години ще са белязани от инициативите за дигитална трансформация на предприятията, предвижда IDC. От анализатора обаче предупреждават, че фокусът на мениджърите трябва да бъде поставен върху гъвкавостта, бързия растеж и мащаба, за да бъде запазена конкурентоспособността.

Най-големи трудности за ИТ ръководството ще произтичат около бизнес нуждите, технологичните възможности и непрекъсваемостта, свързани с дигиталната трансформация. Данните на IDC сочат, че две трети от директорите на компаниите възнамеряват да се съсредоточат върху такива стратегии през 2016 г. и от ИТ мениджърите се очаква да преведат по този път всички отдели.

Прочетете още: Gartner: Умните машини ще са новата реалност

Същевременно, само 25 на сто от ИТ директорите се чувстват уверени, че управляват оборота, идващ от дигитален бизнес. Що се отнася до непрекъсваемостта и наличността пък усилията са насочени към поддръжка на по-стари системи и това как те да бъдат поддържани в условията на ограничен бюджет, като в същото време се изпълняват желанията на ръководството за дигитална трансформация.

За постигане на всичко това през следващата година бизнесите трябва да се фокусират върху иновациите и интеграцията на технологии, считат в IDC. Това включва изграждане на крос-фукционални партньорства, инвестиции в нови решения и създаване на необходимата култура вътре в предприятията.

Триизмерен подход

Резките промени могат да са трудни за ИТ отделите, които по традиция не са толкова гъвкави, колкото други звена в компаниите. Според проучването CIO-тата директорите управляват ИТ, изградено на поколения бизнес и технологични промени. Дигиталната трансформация обаче изисква още повече ловкост и гъвкавост.

IDC привежда данни от изследването 2015 SIM IT Trends Study, според които ИТ се радват на все по-голяма централизация в компаниите и повече финансиране с цел гъвкавост и иновации, като същевременно мениджърите са фокусирани върху аспекти като сигурността и недостига на опитни кадри. От анализатора предлагат като решение „триизмерен подход по отношение на лидерството: създаване и подпомагане на трансформацията със скоростта на бизнес нуждите, като същевременно се създава гъвкава и сигурна основа за бъдещето“.

Нови дигитални приходи

ИТ отделът не е единственият изпитващ трудности заради дигиталната трансформация. IDC дава за пример автомобилната индустрия, където свързаните коли създават платформи за нови услуги, персонализация и дори напълно автономни превозни средства. С адаптирането на индустрията тя обръща поглед към т.нар. Трета платформа (мобилни приложения, големи данни, Интернет на нещата) за посрещане на потребителските нужди. Според анализатора, една трета от топ 20-те фирми в различните сфери ще се окажат притискани от нови конкуренти през следващите пет години, като залогът ще бъде „трансформация или загиване“.

IDC предлага на бизнесите да се фокусират върху привличане на нови таланти и умения и препоръчва отделяне на време за разбиране и възприемане на новопоявяващите се технологии. В изследването се споменава още, че при изграждането на платформи те трябва да избягват прахосването на ресурси с цел резерви, а да създават предложенията по модела „plug-and-play“. До 2018 г. компанията очаква 35% от ИТ ресурсите да отиват директно за създаване и имплементиране на нови дигитални потоци вътре в бизнесите.

Управление на данните

Информацията вече се е превърнала в ресурс за предприятията и IDC предвижда, че до 2017 г. 80% от ИТ директорите ще разполагат с план за използването на информацията за изпреварване на конкуренцията. Максималната ефективност и възможностите за печалба, произлизащи от данните, ще се превърнат във важен мотиватор за бизнесите през следващите години. Според проучването, в момента над 70 на сто от организациите разполагат с някакви процеси за оценка на стойността на информацията.

Въпреки че 95% от запитаните ИТ директори считат, че данните влияят на бизнеса, 68% споделят, че изпитват трудности в намиране на съмишленици във висшия мениджмънт, които да гледат на нещата по прогресивен начин. Това води до трудности, свързани с неправилно управление на информацията и грешки поради неточности в данните.

Според IDC решението е в създаване на рамка за управление на информацията в организацията и създаване не отговорност у ръководството за напредъка в тази насока. Също така компаниите изпитват нужда да обединят традиционния BI с новопоявяващата се тенденция за анализиране на всеобхватност на информацията.

Сътрудничество при дигиталната трансформация

Въпреки критичното значение на цифровата трансформация за успеха на бизнесите, според IDC до 2018 г. 70% от капсулованите инициативи в тази посока ще претърпят провал заради недостатъчни сътрудничество, интеграция, източници или слабо управление. От там допълват още, че през идните години организациите няма да разбират напълно как да насърчават иновациите в тази насока, което може да доведе до вътрешна конкуренция между мениджърите по сигурността, бизнес лидерите и ИТ в тази насока.

Според проучването не е възможно да провежда успешно преобразуване на ИТ без дигитална трансформация от висшия мениджмънт. Т.е. ръководителите трябва да окуражават крос-фукционалната съвместна работа по отношение на цифровите инициативи. Компаниите трябва да стъпват върху досегашния си опит по отношение на т.нар. agile project management, интегрираното управление на услуги и корпоративната сигурност.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас