Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
21 дек
2015
 
 

Gartner: Умните машини ще са новата реалност

3425 прочитания
Страница 1 от 2

Свят задвижван от алгоритми и умни машини, работещи в хармония с хората – така виждат близкото бъдеще анализаторите от Gartner. Както всяка година, компанията публикува серия от прогнози за следващите няколко години. Ето какво бъдеще чертаят анализаторите за ИТ организациите и потребителите за периода 2016–2020 г.

„Робо“ тенденцията, зараждащата се нужда от изкуствения интелект, както и фактът, че компаниите и потребителите прегръщат развитието в тази насока, са основни движещи сили, смятат в Gartner. Според тях настоящите прогнози започват да се отдалечават от възприемането на технологии в посока отговорите на въпроса за това какво е да си човек в дигиталния свят.

Прочетете още: 16% от родните фирми ще въведат SaaS, PaaS или IaaS

1. До 2018 г. 20 на сто от бизнес съдържанието ще се създава от машини

Технологиите, предлагащи възможности за проактивно сглобяване и доставяне на информация чрез автоматизирани системи, способстват за миграцията към машинно генерирано бизнес съдържание, вместо зад него да стоят хора. Чрез такива инструменти данните, основани на аналитична информация, могат да бъдат превеждани във вид подходящ за четене от хора. Бизнес съдържанието, като доклади за акционерите, юридически домументи, анализина пазара, прес съобщения, статии и бели книги са все кандидати за автоматизиране.

2. До 2018 г. 6 млрд. свързани „неща“ ще се нуждаят от поддръжка

В епохата на дигиталните бизнеси, когато границите на физическото и дигиталното все повече се размиват, компаниите трябва да започнат да разглеждат „нещата“ (от „Интернет на нещата“) като клиенти на услуги и да ги третират по съответния начин. Механизмите трябва да бъдат развити така, че да могат да обслужват значително по-голям брой заявки за поддръжка и да комуникират директно с устройствата. Трябва да бъдат развивани и съответните стратегии, различаващи се кардинално от тези насочеки към традиционните клиенти – хора. Обслужването на „неща“ ще доведе до създаването на нови индустрии, а иновативни решения ще увеличават ефективността на предприятията.

3. До 2020 г. автономни софтуерни агенти, неконктролирани от хора, ще участват в 5 на сто от всички икономически транзакции

Дори в момента алгоритми вече участват в икономиката. Те обаче са по-скоро автоматични, а не напълно автономни, тъй като са директно свързани с механизми, контролирани от хора. Нови автономни софтуерни агенти ще служат за основа на нови икономически парадигми, които Gartner начива програмируема икономика. Те имат потециала да доведат до сериозни размествание на съществуващата индустрия на финансовите услуги. Ще видим алгоритми, често прозрачни и с отворен код, които ще бъдат пуснати на свобода и ще могат да банкират, застраховат, правят тразакции, да организират публичнио финансиране – т.е. на практика да си служат в всички типове финансови инструменти.

4. До 2018 г. над 3 млн. работници по света ще бъдат под надзора на „робо-шеф“

Робо-шефове все по-често ще взимат решенията, които преди това са били взимани от хора. Надзорните дейности все по-често се измества в посока мониторинг на постиженията на служителите чрез измерване на тяхната производителност, които пряко свързани с резултатите и оценката на клиентите. Тези измервания могат да бъдат извършвани по-бързо и ефективно от интелигентни машини, настроени да се учат въз основа на решенията по отношение на кадровия състав и възможностите за мотивация.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас