Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
21 дек
2015
 
 

Apple ще плаща на Ericsson патентни такси заради iPhone и iPad

Компаниите са уредили в целия свят споровете за патентните нарушения.

2024 прочитания

Apple се е съгласила да плаща на Ericsson патентни такси върху безжичните устройства, които продава, след като подписа извънсъдебно споразумение, уреждащо дългогодишния патентен спор между компаниите.

Компаниите са уредили в целия свят споровете за патентните нарушения.

Ericsson държи патенти, които са основни за внедряването на редица мобилни комуникационни стандарти, включително GSM, 3G стандарта UMTS и LTE, използвана в 4G мрежи. Въпреки че има лицензно споразумение с други производители на устройства, работещи в тези мрежи, сделката с Apple изтече в началото на тази година.

Прочетете още: Ericsson дава $125млн. за щатския специалист по видеокомпресия Envivio

Когато преговорите за подновяване на споразумението се провалиха, Apple и Ericsson заведоха дела една срещу друга в Районния съд на Източния съдебен окръг на Тексас, като Apple твърдеше, че не е нарушила един от спорните ключови патента, а Ericsson, че Apple дължи лицензи за цялото портфолио от съществени за стандартите патенти.

Шест седмици по-късно Ericsson се върна в тексаския съд със 7 нови съдебни дела, заведе още 2 в щатската Комисия по международна търговия, обвинявайки Apple в нарушаване на нейни патенти за 2G, 3G и 4G мрежови технологии. Тя поиска от съда да блокира продажбите на iPhone и iPad докато Apple не си плати.

Сега двете компании са стигнали до примирие, подписвайки глобално крос-лицензионно споразумение за патентоване на основополагащи за стандартите технологии, заявиха двете фирми в понеделник.

Конфиденциалното споразумение приключва всички дела за нарушени патенти между двете компании, включително процесите в Тексас и други съдебни спорове в Калифорния, Великобритания, Германия и Холандия, добавят компаниите.

Apple ще плаща на Ericsson първоначална еднократна сума и текущи роялти такси през седемгодишния срок на сделката. Въпреки че фирмите не пожелаха да разкрият допълнителни подробности за споразумението, Ericsson намекна за неговата стойност.

За цялата 2015 г. Ericsson оценя приходите си от права върху интелектуална собственост (IPR) на сума между 13 и 14 милиарда шведски крони ($1,64 млрд.).

За сравнение компанията обяви 10,6 млрд. крони приходи от същите права за цялата 2014 г., включително 4,2 млрд. крони първоначална еднократна сума по споразумение, постигнато след глобалния спор със Samsung Electronics. Предишната година IPR приходите на Ericsson бяха общо 6,6 млрд. крони.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас