Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Дронове
11 дек
2015
 
 

Японски охранителен дрон преследва нарушители

Първият в света охранителен дрон за бизнес клиенти вече се продава на пазара в Япония.

6113 прочитания

Охранителите в Япония вече имат нов инструмент в борбата с нарушителите – дрон, който преследва промъкнали се крадци, при това без човешка намеса.

Създаден от Secom, най-голямата японска охранителна фирма, дронът вече се продава на организации, които трябва да охраняват големи парцели земя. Уредът се задейства ако в охраняваната зона бъдат засечени подозрителни коли или хора, като засичането се осъществява от системата за видеонаблюдение.

Дронът ще прави снимки и ще ги праща в командния център на Secom, където ще бъде определен видът и степента на заплахата. В момента компанията изпраща охранители, които да проучат потенциални нарушения, така че дронът може да намали значително времето за реакция.

Прочетете още: Всеки дрон трябва да се продава след сериозен инструктаж или курс

В случай на проникнала кола дронът ще я снима в близък план, така че да се види и регистрационният й номер. Ако бъде засечен човек, дронът ще се опита да снима лицето му.

Уредът има LED светлини, които ще ползва през нощта, но колата не трябва да се движи много бързо. Максималната скорост на дрона е 10 км/час. То може да лети на 3 до 5 метра над земята, така че да е извън обсега на потенциални нарушители.

Японската агенция Kyodo News публикува това видео, което показва изстрелване на дрона, както и демонстрация как следи кола или нарушител:

Дронът се изстрелва от специална площадка, която включва система за презареждане. Тази площадка ще струва ¥800 000 ($6575), а самият дрон може да се наеме срещу ¥5000 на месец.

Устройството се рекламира като алтернатива на фиксираните охранителни камери, главно заради способността му да лети навсякъде в охраняваната зона и да прави снимки от различни ъгли.

Secom планираше да предоставя услуга, базирана на такива дронове, от юни тази година, но забави реализацията заради юридически проблеми, свързани с полета на дроновете. Този четвъртък обаче бяха приети поправки в японския авиационен закон, които определят официалните правила за полетите на дронове.

Правителството на Япония преразгледа регулационния режим за дроновете, след като един граждански дрон кацна на покрива на офиса на японския премиер в центъра на Токио.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас