“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ≈-администраци€
10 дек
2015
 
 

√»— базирани е-услуги ще предлага јѕ» през 2016 г.

ѕроектът в јѕ» е реализиран от ≈—–» Ѕългари€ с финансиране по ќѕј .

4186 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

≈лектронни административни услуги, базирани на √»—, ще предостав€ на фирмите и гражданите јгенци€ „ѕътна инфраструктура“ от 2016 г. “ези услуги включват издаване на разрешени€та за специално ползване на пътищата чрез изграждане и експлоатаци€ на рекламни съоръжени€. ¬ момента документите се предостав€т след подаване на писмено за€вление в областните пътни управлени€, ръчно попълване на документи и получаване на разрешението отново в ќѕ”.

—ергей Ўишов, мениджър в ≈—–» Ѕългари€, ћила Ќазърова, ръководител проекти в ≈—–» Ѕългари€, инж. √еорги «латев, ръководител на проекта от јѕ», «лати ѕешев, главен експерт в агенци€та и член на ≈кипа за управление на проекта. —нимка: Computerworld Ѕългари€

ѕрочетете още: »нтелигентна »— в јѕ» обработва данните от републиканските пътища

ќнлайн услугите са разработени по проекта „ѕредостав€не на √»— базирани електронни административни услуги при издаване на разрешени€ за гражданите и бизнеса от јѕ» и създаване на √»— регистри за приходни дейности”, изпълнен по ќѕј  от ≈—–» Ѕългари€. —тойността на договора с българската фирма е за 668 000 лв.

ѕо проекта е разработен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните и/или тежките моторни превозни средства. „»зползвайки онлайн калкулатор превозвачите на извънгабаритни товари ще могат много бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплат€т за преминаването по пътната мрежа“, коментира ръководител€т на проекта инж. √еорги «латев.

«а дадено рекламно съоръжение или крайпътен обект може с едно кликване да се види ц€лата документаци€ за него, включително актуално разрешително, снимки, срок на разрешителното и др.

ќбщо 4 регистъра, разработени по проекта, ще бъдат ползвани по електронен път:

  • √»— базиран е-регистър за паспортизаци€ на крайпътни рекламни съоръжени€. „рез него ще се прави справка за вс€ко рекламно съоръжение – кога е издадено разрешението за изграждането му, докога е валидно. ўе се предостав€ и предварителна информаци€ къде би могло да се изгради ново рекламно съоръжение.
  • √»— базиран е-регистър за търговски крайпътни обекти. –егистърът ще дава информаци€ колко и какви крайпътни обекти са изградени на конкретен пътен участък, например бензиностанции, мотели, ресторанти и т.н.
  • √»— базиран е-регистър за подземни или надземни линейни съоръжени€ – оптични кабели, газопроводи, водопроводи и др. ќт него ще се получава информаци€ за вида на съоръжението, каква е неговата дължина, кой го стопанисва и т.н.
  • –егистър на товароносимост и габарити на пътните съоръжени€. “ой ще дава информаци€ за маршрута, по който извънгабаритните и/или тежките пътни превозни средства могат да преминат в зависимост от техните габарити. ¬ момента н€ма електронна база данни по какви маршрути и съоръжени€ могат да минат специалните товари и колко това би струвало.

«а електронизирането на базата данни са сканирани огромно количество материали от хартиен носител. ќбработени са 255 355 PDF файла, подредени в 9227 папки. ¬сички сканирани файла са прикачени към данните от регистрите. — GPS на терен са заснети 5106 рекламни съоръжени€.  ъм заснетите обекти са приложени и снимки, об€сни ћила Ќазърова, ръководител проекти в ≈—–»-Ѕългари€.

 ато електронна справочна услуга на шофьорите ще се предостав€ информаци€ за републиканските пътища, за които е необходима винетка и за кои участъци от пътната мрежа (урбанизирани територии и общински пътища) такава не се изисква, добави т€.

¬ системата се записват всички дейности, извършвани от служители на отделните областни дирекции на јѕ», например инспекции на мостове, мерки за пътна безопасност и други. —лед това може да се направи справка по дейности (напр. на извършените от ѕътна агенци€ Ѕлагоевград), или по обекти (напр. кога са правени инспекции на конкретен мост), об€сн€ва —ергей Ўишов, мениджър в ≈—–» Ѕългари€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас