Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | CAD/CAM/CAE
09 дек
2015
 
 

Компаниите трябва да са уверени, че имат нужда от PDM

PDM системите не са просто решения за съвместна работа.

5958 прочитания
Страница 1 от 2

Когато в конструкторското бюро или в завода възниква въпросът за закупуване на система за управление на данните за продуктите (product data management – PDM), то на първо място обикновено става дума за автоматизация на колективната работа и архива с техническа документация. Не винаги обаче за тези задачи е необходим специализиран програмен продукт, подобни ефекти могат да се постигнат чрез споделени папки, в това число и с използване на облачни услуги. Ръководителят трябва да вземе решение дали да инвестира в PDM система.

В работния процес в конструкторското бюро участват главният конструктор и инженер конструктори, които могат да са в един офис на различни локации. Главният конструктор добавя изделие, което трябва да се доработи на фирмения сървър, след което някой от останалите служители извършва определена дейност и отново качва информацията на сървъра. По този начин между него и потребителите се получава своеобразен “пинг понг”. Именно тази свързаност може да се организира чрез споменатите мрежови папки, в облачно хранилище или чрез специализирана система за управление на данните за продуктите. Последният вариант носи своите допълнителни плюсове.

Прочетете още: Инженеринговият софтуер – все по-разпространен и достъпен

При работа в PDM специалистите разполагат с цялата история по разработка, както и коментари от останалите колеги. Всеки етап може да бъде разглеждан в CAD приложението. Друго преимущество е по отношение на защитеността на информацията: в PDM правата за достъп се конфигурират значително по-бързо и лесно.

Очаквано, ако решението за управление на данните за продуктите се използва просто като система за съхранение на данни или като споделена папка, то няма как да се очакват подобрения при ефективността. Т.е. единствено съвместната работа и защитата на информацията не могат да са достатъчни стимули за придобиване на PDM.

Какви обаче са основните предимства на тези системи и каква е тяхната полза за инженерите?

1. Съхранение на информацията за състава на изделието с вторично представяне на данните

Изделието се задава като сборка от различни компоненти, като към него се прикрепят още три документа: триизмерна окомплектовка, чертеж и спецификации. Всички те описват един и същи продукт. Благодарение на тях в системата се вижда структурата на изделието, неговите компоненти, детайли, конструктивни елементи, както количеството на съставните части в крайния продукт.

PDM работи във връзка с CAD системата, която при въвеждане на монтажа в PDM създава вторично представяне на продукта в PDF файл. Всеки от споменатите документи бива представен в този формат.

Избирайки документ в PDM системата потребителят вижда неговото представяне в PDF, благодарение на което той може да не отваря всеки път CAD приложението. Всъщност триизмерните модели, чертежите и спецификациите могат да бъдат преглеждани дори без налична CAD система, както и да бъдат предоставяни на клиента, без да му бъде предаван изходният CAD модел (ако това е необходимо във връзка с конкретните правила за сигурност).

С помощта на тези вторични файлове се случва и съгласуване на документацията и се правят препоръки за доработване на изделието. Допълнително чрез тях могат да се провежда и дейностите по одобряване на документацията с използване на електронни подписи.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас