Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
08 дек
2015
 
 

Теленор постигна 57% покритие на LTE мрежата си още на 8 декември

Компанията надгради до 4G базовите си станции и в Северна България

4215 прочитания

Седмица по-рано от предвиденото приключи проектът на Теленор България за 4G покритие на всички първоначално планирани градове. По този начин компанията вече предлага LTE свързаност на всички регионални центрове и градове с над 20 хиляди жители плюс най-популярните зимни курорти, осигурявайки 4G покритие на 56,73% от населението на страната, заявиха от мобилния оператор.

От компанията твърдят, че новата мрежа би трябвало да осигури по-бързо ползване на мобилни приложения, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио, сваляне и качване на съдържание, като максимално достижимата скорост към потребителското устройство е 75 Мbps. Такава скорост може да се постигне с устройства, поддържащи LTE Cat.3 или по-висока, макар че максималните скорости, дефинирани в стандарта 3GPP, са за честотен ресурс на канала за връзка от 20 MHz. В момента Теленор използва за LTE свързаност 2 ленти по 5 MHz в обхвата около 1800 MHz.

„Теленор ще продължи да разширява покритието на своята 4G мрежа и през 2016 г. и очаква да получи допълнителен спектър в честотния обхват от 1800 MHz от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в началото на новата година“, заявиха от мобилния оператор.

Прочетете още: Теленор пуска LTE от 1 декември, до 15.12 ще има 57% покритие

За да ползват 4G услуги, потребителите трябва да бъдат в зоната на покритие и да притежават съвместими мобилни устройства и SIM-карти, а това са всички карти, закупени през последните години, включително новите карти 3в1 на Теленор, добавят от компанията.

От Теленор напомнят, че всички клиенти, които преподпишат или сключат нов договор до 31 януари, ще получат до 4 пъти повече минути за разговори и МВ на максимална скорост и ще ползват 4G услугите на оператора през целия срок на договора си. За останалите компанията вероятно ще пусне специални LTE оферти след 1 февруари 2016 г. Потребителите трябва да знаят обаче, че 4G връзката се ползва само за мобилни данни, а разговорите продължават да се осъществяват през 2G/3G клетките на оператора. Същевременно мрежата е изградена така, че при излизане от зоната на 4G покритие връзката не прекъсва, а сесията се прехвърля автоматично към 3G мрежата на Теленор, която поддържа до 42 Mbps към клиента.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас