Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
02 дек
2015
 
 

Е-подаване на данъчни декларации сред най-популярните данъчни реформи

Електронното подаване на декларации продължава да има значително влияние за облекчаване на процесите в данъчната администрация и Икономиките, които са инвестирали в онлайн инфраструктура за подаване на декларации и плащане на задължения вече усещат ползите от това, показват изводите от доклад на PwC (PricewaterhouseCoopers) и Световната банка.

2684 прочитания

Електронното подаване на данъчни декларации и възможността за плащане на задължения онлайн са сред най-популярните данъчни реформи, предприети в световен мащаб през изминалата година. Това показват резултатите от последния данъчен доклад, изготвен съвместно от експерти на PwC (PricewaterhouseCoopers) и Световната банка. Електронното подаване на декларации продължава да има значително влияние за облекчаване на процесите в данъчната администрация. Като цяло през последната година най-широко разпространената, в световен мащаб, характеристика на данъчната реформа, е въвеждането или подобряването на електронните системи за подаване на данъчни декларации и плащане на задължения, сочат данните от доклада.

За района на ЕС и European Free Trade Association и по трите изследвани показателя се отчита спад

Вследствие на тези промени, плащането на данъци е улеснено за средните по големина дружества в глобален мащаб. Като цяло фокусът е преместен от намаляване на данъчните ставки за дружествата, към въвеждане на технологии за облекчаване на данъчната тежест, пише в анализа. Докладът показва още, че икономиките с ниски доходи на глава от населението продължават да срещат най-големи трудности в опитите си да се реформират.

Прочетете още: Нови тенденции при ERP променят пазара

10-годишният период на изследването показва, че средното време на глобално ниво за спазване на изискванията на данъчното законодателство е намаляло с 61 часа, а показателят за броя на плащанията - с 8,2 плащания. Всичко това е следствие до голяма степен от въвеждането и подобряването на системите за електронно плащане.

Икономиките, които са инвестирали в онлайн инфраструктура за подаване на декларации и плащане на задължения вече усещат ползите от това. Държавите с ниски доходи на глава от населението, които често имат значителна данъчна тежест, са с най-незначителен спад на времето за изпълнение на данъчните задължения и на показателя за брой на плащанията. Това показва, че в тези страни съществуват други предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени най-напред. При тях например е приоритет създаването на съвременна комуникационна инфраструктура, преди основното реформиране на данъчната система. Изследването обръща внимание и на влиянието, което една добра данъчна система би имала за намаляване размера на сивата икономика.

Докладът „Плащане на Данъци през 2016“ е посветен на задължителните данъци и такси, които средна по размер компания трябва да заплати за конкретна година. Измерваните налози включват данък печалба или корпоративен данък, социални осигуровки и данъци върху трудовите доходи, платими от работодателя, имуществени данъци, такси за прехвърляне на имущество, върху дивиденти, данък върху печалбата от разпореждане с активи, данък върху финансови транзакции, такса смет, данък върху МПС и пътни такси, както и други подобни такси и налози.

В 18-ото годишно проучване на PwC проведено сред изпълнителни директори (18th Annual Global CEO Survey), данъците остават сред първите пет най-важни проблема за бизнеса, като 70% от лидерите са загрижени за повишаващите се данъци, налагани върху бизнеса им.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас