Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
29 ное
2015
 
 

Щатската армия тества рояци дрони в мащабен пустинен експеримент

Потребителските дрони могат да бъдат заплаха за военните, но те могат да ги ползват.

4975 прочитания

Щатската армия за първи път тества рояци от потребителски безпилотни самолети (дрони) по време на мащабно военно учение, чиято цел бе да се види до каква степен евтината технология може да се ползва за нападение.

Потребителските дрони могат да бъдат заплаха за военните, но те могат да ги ползват.

Дроните от магазините дадоха в ръцете на потребителя технология, която някога бе твърде сложна и скъпа, така че военните бяха любопитни да видят дали те могат да представляват заплаха.

Прочетете още: Лазер на Boeing на лов за дрони

 

Рояк от дрони. Снимка Джон Хамилтън/МО на САЩ

 

Така че армията занесе потребителски квадрикоптери и октокоптери на военните игри Network Integration Evaluation, които се проведоха в началото на септември на полигона „Белите пясъци“ в Ню Мексико и във Форт Блис в Тексас.

По време на учението, с което армията оценяваше новата технология, дроните бяха разположени като рояк, който симулира заплаха. По-късно армията разшири опитите, за да разбере дали може да се възползва от тази технология.

Изводите може да ускорят развитието на отбранителни системи от американската армия, за да се предпази от потребителските дрони, разположени срещу нейните сили, както и на модификации на дрони, които тя да използва срещу враговете.

Рояк от дрони. Снимка Джон Хамилтън/МО на САЩ

Дроните по време на полет при учението на ракетния полигон Белите пясъци в Ню Мексико, на 3 септември 2015 г.

При един от опитите рояк от дрони с камери на борда бе разгърнат в подкрепа на вражеските сили, като те се опитваха да отрият отбранителните позиции на приятелските войски.

Армията експериментира и „заливане“ на част от пространството с рояк дрони, който да генерира разрушителен за радара профил.

„Доказано бе, че потребителските [дрони] могат да се използват за разузнаване, наблюдение и разпознаване, за тактики за отвличане на вниманието, а в бъдеще, способност да пуска малки боеприпаси“, заяви Бари Хачет, от изпълнителното бюро за симулации, обучение и приборостроене на щатската армия.

Сам по себе си потребителският дрон не представлява голяма заплаха и не осигурява голямо предимство на бойното поле. Неговият обхват е силно ограничен, не може да се вдигне на голяма височина, не може да се защитава срещу радио смущения и лесно може да бъде свален с изстрел от пушка. Но тези дрони са евтини.

 

Дронът RQ-16A T-Hawk. Снимка Джонатан Томас/МО на САЩ

Военен дрон като RQ-16 T-Hawk струва стотици хиляди долари. Това означава, че повечето хора не могат да си ги позволят.

Дронът RQ-16A T-Hawk, който видяхме в Афганистан през 2011 г., струва стотици хиляди долари. За частица от тази цена цяла купчина потребителски дрони може да бъде пусната и те да полетят едновременно. Когато това се случи, дроните имат по-голяма стойност като оръжие. И за разлика от сложните военни дрони, почти нямат нужда от обучение, тъй като софтуерът улеснява изключително много летенето.

Ниската цена и относително малка сложност им осигурява елемент на „еднократна употреба“, което позволява тяхното разгръщане без притеснение от потенциалната им загуба.

Армията се тревожи, че рояк от малки дрони може лесно да победи малка отбранителна позиция, тъй като те ще представляват твърде много цели, които се движат бързо и са трудни за сваляне.

Това не потвърдено по време на учението, но армията тества и как те могат да бъдат видоизменени, така че да влязат в употреба. Така че по време на ученията бе проучвано и как да бъдат подобрени летателният обхват или времето за летене на потребителските дрони, как те могат да бъдат използвани с камери за нощно виждане и как да бъдат промени така, че да пускат малки бомби.

Дроните се доказаха като забележително средство за прелитане през съществуващите защити около сгради със защитни системи от висок клас. Потребителски дрони се разбиха на моравата пред Белия дом и на покрива на офиса на японския премиер, прелетяха контрабандно през двора на затвор, летят около паметници в Лондон и над големи футболни мачове.

Тъй като те става все по-популярни, някои компании вече разработиха системи за засичане на търговски дрони, които могат да забележат дроните, но нямат възможности да ги свалят.

Употребата им на бойното поле вдига залога за засичането им, както за отнемане на контрола над техния полет.

„Това е първата стъпка от продължаваща сага, опитвайки се да изпреварим лошите момчета, каза Хачет. - Трябва да свършим още много неща, излизаме извън рамките на традиционното мислене и вървим напред.“

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас