Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
27 ное
2015
 
 

Личните карти ще бъдат оборудвани с чипове

4000 прочитания

Документите за самоличност на българските граждани ще могат да се използват като носител на данни за електронна идентичност, обяви Министерският съвет. Това ще стане след изтичане на договора за сега издаващите се лични карти.

С решението на правителството се одобрява вграждането на електронен носител с безконтактен достъп в документите, съобразен с изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), който дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.

Прочетете още: Министерският съвет одобри проектозакона за електронната идентификация

Също така се предвижда се да се премине и към нов модел на централизирано персонализиране на българските лични документи (БЛД). Той включва доставка на оборудване (хардуер и софтуер), бланки за личните документи документи и консумативи и лицензи, необходими за тяхното производство и персонализация. Предвижда се да бъдат създадени 29 централизирани пункта за административно обслужване на граждани за периода на жизнения цикъл на доставеното оборудване, но не повече от 10 години, считано от въвеждане в експлоатация на системата.

Предстои обявяване на обществена поръчка, която има за предмет изграждане, поддръжка и експлоатация на Централизирана система за персонализиране на БЛД и осигуряване на прехода от действащата към новата система.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас