Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
27 ное
2015
 
 

Девет българи попаднаха в иновационния списък New Europe 100

В списъка са хора, използващи съвременни технологии за прокарване на нови пътеки в областта на културата, политиката, бизнеса, науката или социалните дейности.

2871 прочитания

7 български проекта са включени във второто издание на списъка New Europe 100 за най-изявени иноватори в Централна и Източна Европа. Този списък събира изключително разнообразна група от иноватори, включително превозно средство, което може да се управлява директно от инвалидна количка, по-бързи и евтини тестове за откриване на вируса ебола, дронове, предназначени за използване в спасителни мисии, и др.

Сред отличените са българите Антон Гавраилов и Тихомир Недев, съоснователи на онлайн платформа Flyver за разработчици на приложения за дронове, българският евродепутат Ева Паунова, занимаваща се с ключови въпроси за ЕС като дигиталния дневен ред и трансатлантическите отношения; както и Саша Безуханова – основател на платформата MoveBG, която обединява експерти и активни граждани при формулирането на адекватни, балансирани и дългосрочни решения и политики за държавата и обществото. Основателите на Bee Smart Technologies Иван Кънев и Сергей Петров също са включени в New Europe 100, както и Коста Йорданов, съосновател и главен изпълнителен директор на Flipps, и Пламен Русев, основател и председател на Global Summit Series. В престижния списък е и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации на Президента на България.

Сред 100-те лидери на промяната в региона има хора, които използват съвременните технологии, за да прокарват нови пътеки в областта на културата, политиката, бизнеса, науката или социалните дейности. По-голямата част от тях са предприемачи (50%) или активисти и политици (32%). „Този списък представя хората, които ще бъдат водачи на промяната в Централна и Източна Европа в близкото бъдеще“, казва Войчех Пршибилски от фондацията Res Publica и инициатор на проекта.

Прочетете още: Forrester: 2016-та ще е годината на клиента

Сред участниците тази година има хора, които не само инициират позитивна промяна, но и активно предлагат решения на специфични проблеми, например създателите на уеб платформа, свързваща хора на изкуството с потенциални клиенти. Включените са и дизайнери на интерактивен робот за медицинска рехабилитация, организации, които преподават ИТ умения на деца или конструкторите на дрона AirDog, използван при екстремни спортове. Във второто издание на New Europe 100 са отличава и политически фигури като Тоомас Хендрик Илвес, президент на Естония и един от архитектите на високоразвитата икономика на страната, която е синоним на иновация и електронни решения в икономическия, образователния и политическия сектор, както и президента на Словакия, Андрей Киска, който е пламенен привърженик на културата на иновациите в целия регион.

Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори в категориите „бизнес“, „наука“, „медии и култура“, „общество“ и „политика“.

„Тази година списъкът New Europe 100 показва, че в много ключови сектори, включително образование, здравеопазване, транспорт и земеделие, иноваторите от нашия регион използват последните технологични постижения, за да отговорят на специфични социални и бизнес проблеми, обяснява Агата Вацлавик-Вейман, директор „Публични политики“ на Google за Централна и Източна Европа. - Разнообразието в списъка показва, че икономическите и социалните иновации в Централна и Източна Европа имат значителен потенциал за развитие, създавайки силни бизнес начинания, работни места и икономически растеж.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас