“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
25 ное
2015
 
 

Ќ—» стартира официално електронни услуги

3968 прочитани€

јлександър √лавчев

ќт 26 ноември Ќационални€т статистически институт (Ќ—») пуска официално в обръщение възможност за онлайн дефиниране и изпълнение на за€вки за статистическа информаци€. — това се финализира проектът по изграждане на информационната система »нфостат. “ой бе стартиран в началото на април 2014 г. и по план тр€бваше да приключи в кра€ на ноември 2015 г.

»нфостат ще е достъпна за потребителите  на адрес infostat.nsi.bg/infostat на два езика – български и английски. ”еб инструментът предлага безплатен достъп до част информаци€та, събирана от Ќ—», както и възможности за правене на разрези и генериране на графики. ѕредвидени са и платени услуги, за уникални справки, които н€ма как да бъдат автоматизирани, но от »нститута подчертават, че се таксува само трудът на експертите, а не самите данни.

ѕрочетете още: Ќ—» гарантира качеството на е-услугите чрез стандарт ISO 9001:2008

ƒиана янчева

ѕо думите на ƒиана янчева, заместник-председател на Ќ—» и ръководител на екипа, работил по проекта, основната му цел е да подобри обслужването на всички групи от потребители. —истемата е насочена към гражданите, бизнеса, професионалните организации, държавната администраци€, както и към служителите на сами€ »нститут. “√ол€ма част от базите данни, с които разполага Ќ—», ще бъдат достъпи до най-широк кръг потребители, а друга ще бъде достъпа чрез усложнена процедура, за да бъдат спазени всички услови€та за статистическа конфиденциалност и неиздаване на индивидуални данни за нашите респонденти”, об€сни янчева по време на представ€нето на системата.

—ъщо така според не€ със завършването на насто€щи€ проект, процесите в Ќ—» вече са напълно електронни – от събирането информаци€та, през нейната обработка, до разпространението й. ѕо думите на янчева благодарение на безхартиените процедури е ускорен процесът по генериране на справките. ќчаквани€та са средното ускор€ване на изпълнението на услугите да е около 60%.

ѕроектът е осъществен с финансовата подкрепа на ќперативна програма “јдминистративен капацитет”. —тойността му е 750 хил. лв. ¬ средата на декември тр€бва да приключи и финансови€т одит.

…ордан —тоилов

»зпълнител на техническата част на »нфостат е софтуерни€т разработчик ‘адата јƒ. …ордан —тоилов, ръководител на проекта от страна на фирмата-изпълнител, определи системата като надминаваща най-добрите европейски практики. “ќсвен че даваме възможност за безплатен достъп до по-гол€мата част от информаци€та , ние сме изградили и електронно управление на всички бизнес процеси, които протичат в Ќ—»”, об€сни той. ≈дна от уникалните възможности според —тоилов е възможността за електронно плащане на услуги.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас