Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
23 ное
2015
 
 

Експлозивният ръст при триизмерния печат

4117 прочитания
Страница 1 от 2

Всички са чували за триизмерния печат и знаят, че темата е повече от гореща. Едно сравнение на прогнозите на анализатора Wohlers Associates за 2013 и 2014 г. показва, че дори специалистите могат да бъдат изненадани от развитието в сферата. Според доклад на компанията от 2014 г., очакваният ръст в сферата до 2020-та ще е средно 31% всяка година, като в края на периода световният оборот ще бъде над 21 млрд. долара. По-интересното обаче е това, че тези данни представляват 130 на сто увеличение спрямо аналогичните прогнози на същата компания от 2013 г. Тогавашните данни предвиждаха световните приходи от 3D принтери да достигнат “само” 9,1 млрд. през 2020 г.

И това не е всичко – Wohlers, както и IDC, очакват все по-голяма конкуренция и стабилен спад при цените на машините през следващите години. По данни на IDC от края на 2013 г. очакваният среден спад на цените за периода 2011-2017 г. е 19 на сто. В Gartner очакват силно увеличаване на продажбите на достъпни машини (на цена до 2500 долара). Ако в момента техният дял е около 25 на сто, то до 2019-та той ще бъда над 40%.

Световен пазар на решения за триизмерен печат. (Източник: Wohler Associates)

Прочетете още: 3D принтирането: революция, но не за всички… засега

Последното означава, че обикновените потребители ще могат да бъдат разглеждани като сериозна клиентска база. От Gartner oбаче считат, че голяма част от тези евтини устройства ще бъдат закупувани от училища и университети.

Използване на 3D принтерите

Първото оборудване за триизмерен печат, или т.нар. материалодобавно (адитивно) производство, е създадено през 80-те години на миналия век. Дълго време обаче възможностите и ценовата ефективност на технологията не бяха достатъчни, за да заинтригуват клиентите.

През последните години обаче ситуацията започна рязко да се променя. Според проучване на PriceWaterhouse Coopers (PwC) от 2014 г. над сто индустриални производители вече използват 3D принтери. По-голямата част засега експериментират с технологията или я използват за бързо изготвяне на прототипи на продукти.

Налице са обаче и трудности. Според анализатора бързото прототипиране е важно, но не е нещо, което ще изведе технологията на ново ниво на употреба, тъй като тези процеси обикновено представляват малка част от общите разходи за разработка на един нов продукт. Т.е. индустрията трябва да се насочи към “отпечатване” на по-функционални и завършени продукти или компоненти, чиито бройки да превъзхождат с много тези на прототипите.

Добри примери в тази насока има в областта на медицината. Налице са производители, които използват технологията за създаване на готови за употреба части за слухови апарати и зъбни шини.

Според PwC триизмерният печат ще се развива чрез развитие в три основни насоки:

  • машини и техники;

  • софтуер за проектиране и управление;

  • материали.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас