Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
23 ное
2015
 
 

Алтернативата за мобилна ОС съвсем умря със затъването на Sailfish

Jolla, разработчик на Sailfish, съкращава повечето си служители.

4410 прочитания

Android и iOS доминират на пазара на мобилни операционни системи и е трудно да говориш за алтернативи като Sailfish, която навлезе в режим оцеляване. Създателят на Sailfish Jolla обяви планове да съкрати повечето си служители.

Jolla, разработчик на Sailfish, съкращава повечето си служители

Първият смартфон с Linux базираната ОС се появи в края на 2013 г. Проникването на Sailfish обаче бе твърде слабо, а Jolla продава само един модел на смартфон през своя уеб сайт за около $303. Това е телефон с марка Jolla, направен от външен производител. През сайта можете да поръчате и таблет.

Прочетете още: Първите смартфони с Jolla Sailfish се очакват на 27 ноември

Jolla преструктурира дълга си в родната Финландия след като не успя да намери инвеститори. Компанията обяви в петък, че ще съкрати „голяма част“ от своя персонал, но без да даде повече подробности за бъдещите си планове. Компанията каза само, че би настроила операционната система според нуждите на различните клиенти, като има няколко „големи и по-малки потенциални клиенти“. Тя добави, че Sailfish работи стабилно и е готова за лицензиране.

Според анализаторите колапсът на Jolla не е изненадващ. На пазара на копирани дизайни Sailfish предлага интересни функции за персонализиране. Но тя не получи подкрепа от производителите на устройства и от операторите, което е жизненоважно за нейното оцеляване.

Китайският пазар бе във фокуса на Jolla, но Xiaomi превзе голямата страна, предлагайки на клиентите всичко, включително ОС, потребителски интерфейс и хардуер, заедно със създаването на екосистема от разработчици, смята Каролина Миланези, главен директор проучвания в Kantar Worldpanel ComTech.

Много алтернативни мобилни ОС като Ubuntu, Firefox, WebOS, Blackberry и други са на същия „Титаник“ като Sailfish, опитвайки се намерят ниша на пазара, доминиран от Apple и Google. Най-големият конкурент на Android и iOS е Microsoft Windows Phone, която държи едва 1,7% пазарен дял при мобилните апарати, продавайки през третото тримесечие на тази година 5,87 милиона апарата, по данни на Gartner. Това е спад с 3 на сто (9,03 млн. доставени апарата за същия период на миналата година).

Анализаторът от Gartner каза, че Windows Phone може да намери привърженици сред корпоративните потребители. Но Jolla не разполага с ресурсите на Microsoft, което повдига въпроси за бъдещето на Sailfish.

Има някои очаквания на почти монополизирания пазар на мобилни ОС, като Tizen например, която си издълба ниша при носимата електроника, колите, битовата електроника, разчитайки на подкрепата на Samsung. За да остане на повърхността Jolla може да предприеме подобна стратегия, смята Миланези.

Jolla разшири обхвата на Sailfish от смартфона към таблетите и може да настрои операционната система за носимата електроника, каза Крис Джоунс, съосновател на Canalys Research. В областта на носимата електроника все още има място за нова ОС, пазарът сега се развива, но Sailfish трябва да се отличи от предлагането от Android Wear и Apple watchOS, добавя той.

Много по-важно е Jolla за успее да привлече повече разработчици на приложения за Sailfish, казват анализаторите.

На фона на малкия брой потребители на Sailfish неотдавнашните събития на Jolla повдигат сериозни въпроси за бъдещето на операционната система. Потребителите на Jolla телефони, които са сред ентусиастите, помагаща иза развитието на Sailfish, вероятно ще са лоялни на ОС, но ако компанията се провали в разработката на ОС, дори лоялните й фенове ще се прехвърлят на Android или iOS.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас