Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
18 ное
2015
 
 

Дирекция „Добро управление“ награди значими проекти

5502 прочитания

С грамоти за ИТ проекти бяха удостоени няколко държавни администрации. Връчването им се състоя в рамките на годишно информационно събитие, организирано от дирекция „Добро управление“ към Министерския съвет.

Дирекция “Системи за управление на средствата от Европейския съюз” получи грамота за създаване и поддържане на информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН по Оперативна програма “Техническа помощ”. От там поясняват, че от стартирането на новия програмен период (2014-2020) до момента са подадени около 4000 проекта.

Ирена Първанова, ръководител на управляващия орган на ОПДУ, и Малина Крумова, дирекция Системи а управление на средствата от Европейския съюз.

Прочетете още: €140 млн. са средствата за е-управление по ОП Добро управление

Отличие получи и Изпълнителната агенция по трансплантации за изпълнението на няколко проекта с комплексен ефект по Оперативна програма “Административен капацитет”. Агенцията е изпълнила няколко проекта, сред които изграждане на интегрирана система за административни услуги, както и информационно-комуникационна среда, поддържаща базата данни за трансплантациите на органи, тъкани и клетки.

Ирена Първанова и Марияна Симеонова, изпълнителен директор на ИАТ.

Грамота за първия електронно подаден проект по първата процедура на Оперативна програма “Добро управление” получи Изпълнителната агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”. ЕСМИС е подала документи за финансиране по проект за инвентаризация с цел анализ на информационно-комуникационната осигуреност на администрацията.

Ирена Първанова и Атанас Темелков, зам.изпълнителен директор на ИА ЕСМИС.

Грамота получи и Националното сдружение на общините в България за най-голям проект по Оперативна програма “Техническа помощ”.

Голяма част от събитието бе заделена за представяне на Оперативна програма “Добро управление” (ОПДУ), която се изпълнява в периода 2014-2020 г. По думите на Ирена Първанова, ръководител на управляващия орган на програмата, ОПДУ се явява продължение на Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК) и Оперативна програма “Техническа помощ” (ОПТП).

По ОПТП са договорени средства за проекти на стойност общо над 113 млн. лв., или 106% от бюджета на програмата. Реално изплатените средства възлизат на 93,54 млн. лв., или 88 на сто от бюджета. Сертифицираните разходи пък са в размер на 84,75 млн. лв. – 79% от бюджета.

През 2015 г. са приключени общо над 350 проекта по ОПАК. Други 270 на обща стойност 137 млн. лв все още са в изпълнение. Общо изплатените до момента средства по програмата са 303,6 млн. лв., което представлява 89,2% от бюджета. Сертифицирани са 277,6 млн. лв., или 81,6%.

За програмния период 2014-2020 г. по ОПДУ са предвидени средства в размер на почти 336 млн. евро. Обхватът на процедурите по нея включва: подобряване на дейността на контролните, регулаторните и приходните органи; въвеждане на системи за управление на качеството; повишаване капацитета служителите в администрацията; повишаване на обществената информираност и т.н.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас