Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
18 ное
2015
 
 

Българският проект Wardis ще бъде внедряван тестово в наши болници

Проектът Wardis за интегрирана ИС за управление на болнични отделения е част от платформата FIWARE, финансирана от ЕК по 7 РП.

4013 прочитания

Нова система за управление на болнични отделения, разработена от български специалисти, ще бъде внедрявана пилотно в няколко български болници. Системата Wardis цели да обхване информацията за процесите в болничното лечение и всички участниците в тях, да я обработи и наложи върху привидно несвързани масиви от данни.

Екипът по проекта WARDIS - Веселин Василев (СЕО), Стоян Стоянов (CIO) и Георги Георгиев (CTO).

„Това би допринесло за разтълкуването на сложни медицински явления, подобряване на болничните грижи и планирането, както и намаляване на грешките в лечението, коментира Веселин Василев, главен изпълнителен директор и съосновател на Wardis. - Нашата платформа ще добави допълнителна стойност към болничните RFID системи, помагайки за решаването на конкретни бизнес потребности. Чрез широкото внедряване на RFID технологии ние се стремим да постигнем вторично въздействие, като при правилно внедряване тези системи ще доведат до значително намаляване на човешките грешки и на инцидентите“, добавя Василев, който отговаря именно за RFID частта в проекта.

Прочетете още: ИКТ проекти за почти 800 милиона евро ще се финансират по 7 Рамкова програма

Внедряването на интегрираната система ще доведе до редица положителни резултати като оптимизиране заетостта на болничните легла и приема на пациенти, намаляване разхода и брака на лекарствени препарати и биопродукти, скъсяване на болничния престой, ограничаване влиянието на човешкия фактор, изразен в сгрешени препарати или самоличност на пациентите и не на последно място - силно намаляване на административната и бюрократичната тежест върху медицинския персонал. Системата ще доведе и до неявни косвени резултати като намалено болнично потребление на медикаменти, оптимизирано унищожаване на неизразходваните количества, намалена финансова тежест от временна неработоспособност, гъвкаво профилиране и адаптиране на болничната дейност спрямо реално обслужвания контингент, водещи до подобрено обслужване и др.

На оперативно ниво системата използва радиочестотни (RFID), оптични или биометрични идентификатори за управление на пациенти, медицински персонал, лекарствени препарати, биопродукти, болнични легла и други, чрез които се упражнява пълен контрол върху движението им из болничните отделения, взаимодействията помежду им и съхранение на съпътстващата ги информация, добавя Стоян Стоянов, CIO и съосновател на Wardis. На управленско ниво системата структурира набраната разнородна информация и я комбинира с масиви от отворени данни, като демографска картина на населението в обслужваната област, здравния и професионалния му профил, неговата гъстота, уличното движение, сезонна статистика на трудовите и битови злополуки и др. По този начин се оформят изводи за причинно-следствени връзки. Извеждат се и прогнозни тенденции, разчитащи на реални данни и прецизиращи предвижданията на база субективен професионален опит на болничния персонал.

Изборът на облачно решение, което се изгражда на базата на различни отворени инструменти, данни и фактори ще помогне за избягване на наследените затворени патентовани системи и за установяване на нова парадигма на развитие на свързани помежду си и взаимно свързани модули и решения.

Интегрираната система е съобразена с европейските изисквания и особености. Тя е ориентирана към пазара на държавите от ЕС, където ще бъде представена след успешно преминаване на изпитанията във водещи български болнични заведения, добавят създателите й.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас