Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
17 ное
2015
 
 

Ericsson очаква 150 млн. 5G мобилни абоната през 2021

Преминаването към 5G мрежи ще отвори възможности за нови индустрии и вертикални сегменти

4537 прочитания

До 2030 г. ИКТ секторът ще осигури намаляване на парниковите емисии, като техният обем е равен на днешните въглеродни отпечатъци на САЩ и ЕС, взети заедно, според прогнозите на най-новия доклад на Ericsson “Mobility Report“. Според доклада, през 2021 г. в света ще има поне 150 милиона мобилни абонамента, ползващи мрежи от пето поколение (5G).

Южна Корея, Япония, Китай и САЩ ще са сред лидерите, като тези страни ще разполагат с най-много 5G абонати. 5G ще свързва нови типове устройства, ще даде възможност за нови сценарий на ползване на мобилната връзка, свързани с Интернет на нещата (IoT), а преминаването към 5G ще отвори възможност за нови индустрии и вертикални сегменти.

В доклада се разкрива за пореден път значителното нарастване на мобилното видео, което ще доведе до 6 пъти по-голям трафик на един смартфон в Северна Америка и Европа (за периода 2015 – 2021 г.). Трафикът от данни в Северна Америка на един активен смартфон ще скочи от 3,8 на 22 GB на месец през 2021 г. В Западна Европа увеличението ще е от 2 GB днес до 18 GB на месец след 5 години.

Прочетете още: Ericsson обяви програма „5G за Европа“

Всяка секунда в света се активират по 20 нови мобилни широколентови абонати, което означава, че нарастването на мобилните абонати е още един силен фактор за ръста на трафика от данни в мобилните мрежи. В момента броят на мобилните абонаменти е почти равен на населението на Земята, а през 2016 г. в света ще има 4 милиарда смартфон абонаменти.

„5G означава доста повече от по-бързи мобилни услуги – технологията ще осигури нови начини на употреба за Интернет на нещата. Ericsson например е изградила тестова постановка за приложение на мрежовите 5G функции и анализи на данни за обществения транспорт. Това може да спести много ресурси, на намали задръстванията и да доведе до силен екологичен ефект. ИКТ трансформацията ще стане масово явление във всички индустрии, когато 5G премине от фаза визия към реалност“, заяви Рима Кюреши, старши вицепрезидент и главен директор „Стратегии“ на Ericsson.

Сред други основни изводи от най-новия доклад Ericsson Mobility Report са:

  • Видеото доминира в мобилния трафик от данни. Глобалният мобилен трафик данни ще нарасне 10-кратно до 2021 г., когато видеото ще генерира над 70% от общия мобилен трафик. В много от днешните мрежи на YouTube се падат до 70% от целия видео трафик, а делът на Netflix в него може да достигне до 20 на сто в страните, в които услугата е налична.
  • Китай ще изпревари САЩ като най-голям световен LTE пазар. До края на 2015 г. в Китай ще има 350 млн. LTE абонаменти, или почти 35% от световната LTE абонаментна база. Прогнозите сочат, че през 2021 г. в света ще има общо 1,2 млрд. LTE абонаменти.
  • Африка също става все по-свързан континент. Преди 5 г. (през 2010 г.) на континента е имало едва 500 млн. мобилни абонаменти. До края на 2015 г. техният брой ще се удвои до 1 милиард. Нарастващата свързаност подобрява перспективата за финансови услуги на хората в Африка, 70% от които нямат достъп до банки, като мобилните парични услуги ще започнат да се ползват в цяла Африка.
  • ИКТ е силен фактор за създаването на нискоенергийна икономика. ИКТ ще даде възможност за по-ниско енергийно потребление и по-малко парникови емисии във всички индустриални сектори. Общото намаление на емисиите може да достигне 10 гигатона CO2e, което представлява 15% от глобалните парникови емисии през 2030 г., повече отколкото е днешният въглероден отпечатък на САЩ и ЕС, взети заедно.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас