Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
10 ное
2015
 
 

Сигурни ли са хотелите?

2338 прочитания
Страница 1 от 2

В сектора на т.нар. хотелиерско управление (hospitality management) позитивното преживяване на клиента означава много по-голяма вероятност той да се върне, както и повишаване на репутация, а от там – конкурентоспособността. И, обратно, негативните емоции могат да доведат до финансови и дори правни последици за компанията.

Сигурността играе огромна роля, въпреки че повечето действия в тази насока остават невидими за гостите. Това, разбира се, е търсен ефект – клиентите трябва да са заети с онова, за което са пристигнали, а не да мислят за своята сигурност или тази на вещите си. Истината обаче е, че индустрията е обект на множество традиционни и новопоявяващи се рискове, които трябва да бъдат предвиждани и туширани. Традиционните заплахи са баналните нападения и кражби, а новите включват достъп до лични данни и кибератаки.

Прочетете още: СИХРЕ 2015 ще се проведе между 11 и 14 ноември

Защитата на вратите на стаите в хотелите например измина дълъг път през годините – от системите за автоматично заключване при затваряне до електронните ключ карти. Въпреки че са налице множество решения, използващи карти, според американско изследване на Advisen, топ предпочитанията на компаниите са тези с магнитна лента, които са използвани от 71% от анкетираните, и решения, базирани на радиочестотна идентификация (RFID) – 21%.

Преди няколко години по време на конференцията Black Hat в Лас Вегас бе демонстрирана слабост в сигурността на електронните системи за заключване. Софтуерен инженер от Mozilla показа как хакери могат да получат “достъп до милиони стаи, използвайки достъпен хардуер и малко софтуерни познания”. Използването на RFID предлага повече сигурност, стига решенията да използват адекватно криптиране. В изследването си Advisen са задали на анкетираните хотели и въпрос дали са имали случаи с хакнати ключ карти. Повечето са отговорили отрицателно (73%), но една сериозна част са потвърдили, че са имали такива случаи (27%).

Развитието в областта на

видеонаблюдението

превърна тези системи във важен инструмент не само за разкриване, но и за предотвратяване на престъпления. Използването им обаче не идва без рискове, като те могат да бъдат възприемани като навлизане в личното пространство.

В проучването на Advisen най-популярните отговори, включващи инсталиране на видеонаблюдение, са монтаж на такива системи само в публични зони при следване на стандартите за защита на личните данни, включително разполагане на означителни табели, съхраняване на записите за ограничен период от време и т.н.

Един от начините за намаляване на потенциалния риск от проблеми в тази насока е адекватно съхраняване на информацията, постъпваща от камерите. Неустановяването на стандарти или неспазването им може да доведе до увеличаване на риска от подвеждане под отговорност. Например, пазенето на записи повече от нормалното може да доведе до ситуация, в която те да бъдат използвани срещу самия хотел и обвинения за целенасочено навлизане в личното пространство при нарушаване на приетата вътрешна политика. Може да се заключи, че колкото по-малко време съществува такава чувствителна информация, толкова по-добре. 71 на сто от участниците в изследването пазят записи по-малко от месец.

Разбира се, прекалено краткото съхранение също може да е проблем. Според законодателството у нас записите трябва да бъдат унищожавани в 30-дневен срок след извършването им, освен в случаите, когато те съдържат данни за нарушения и престъпления.

Инсталирането на камери около басейни, ресторанти, нощни заведения и други обекти може да повиши нивото на сигурност, да даде възможност за повече контрол и да възпрепятства лошо поведение. В същото време това е предпоставка за притеснения около поверителността и увеличен риск от подвеждане под отговорност. 71% от хотели, които използват видеонаблюдение, то не покрива зоната около басейна.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас