Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
04 ное
2015
 
 

30 стартиращи проекта на финала на SAP Startery CEE в София

В София ще се съревновават най-добрите социални стартиращи фирми от 8 страни в Централна и Източна Европа.

3655 прочитания

30 стартиращи компании от 8 страни ще премерят сили в едно финално 4-дневно приключение в София, по време на което ще представят и развият идеите си с помощта на серия обучения и упражнения. Участниците във финала на инициативата Startery CEE, организирана от SAP, Social Impact и Ashoka, са избрани от Social Impact и SAP. Първоначално в конкурса са се включили над 70 социални стартиращи компании от Централна и Източна Европа.

Финалистите идват от 8 страни – България, Румъния, Сърбия, Словения, Албания, Полша, Чехия и Унгария. Идеите им варират от мобилно приложение, анализиращо истинските хранителни стойности на пакетирани храни, до портал за заетост на лишени от свобода в частни и публични институции, обясняват организаторите. От България финалистите са 5 фирми, включително проектите Sugarwise, Education for Sustainability, Crossfunctional Intercultural Competence International Hub (CIC IH), CHAWBY и Escedion. Албания е представена на финалите от две фирми, толкова има и от Чешката република и от Словения. По трима представители имат Сърбия и Полша, а 4 – Унгария. С най-много стартиращи фирми на финала е Румъния – 9 компании.

"За нас е удоволствие да подкрепим Startery CEE. Идеите са прекрасни и наистина показват силата на предприемаческото мислене на младите хора в цяла Централна и Източна Европа. Гордея се с всички 70 компании, които кандидатстваха, и разбира се с 30-те финалиста. Очаквам с нетърпение финалния кръг, където аз и моите колеги членове на журито ще можем да оценим представените идеи по множество критерии и да изберем 3-ата победители", каза Симон Калуза, управляващ директор на SAP Централна и Източна Европа и един от членовете на журито. Освен Калуза, в жури влизат още Норберт Кунц, главен изпълнителен директор на Social Impact, Кевин Асперген, президент на Американски университет в България (АУБ), Станислав Николаев, партньор в Capital Fund Empower, Анна-Мари Виламовска, секретар за иновации и здравеопазване в администрацията на президента Плевнелиев, и Алексей Лазаров, редактор във вестник „Капитал“.

Прочетете още: Конкурс на SAP и Eleven привлича проекти на наши стартиращи фирми

Финалът на инициативата е на 13 ноември от 9:30 ч. в София, в Литературен клуб „Перото“, където специалното жури на Startery CEE ще избере трима победители, които ще получат възможността да кандидатстват за финансиране и да доразвият идеята си в рамките на Social Impact Lab в Берлин. Входът на събитието е свободен за всички желаещи, след регистрация на https://www.eventbrite.com/e/final-pitch-startery-cee-tickets-19317168170.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас