Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
03 ное
2015
 
 

HP официално се раздели на две компании

3915 прочитания

Hewlett-Packard официално завърши процеса по своето разделяне на две независими компании. Стратегическата стъпка бе обявена в началото на октомври миналата година. Това е най-съществената промяна за гиганта от придобиването на Compaq с неговите 63,7 хил. служители в сделка на стойност 25 млрд. долара през 2002 г.

Мег Уитман

Двете нови компании, които официално оперират на пазара са HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise. Първата наследява бизнесите по производство на персонални компютри и принтери. Неин ръководител е Дион Уайзлър, който преди разделянето бе начело на поделението “Printing and Personal Systems”. Hewlett Packard Enterprise, както си личи от името, предлага корпоративни ИТ системи. Компанията се управлява от досегашния главен изпълнителен директор на HP – Мег Уитман.

Прочетете още: HP съкращава 10% от служителите си

Логото на бившата Hewlett-Packard се наследява от HP Inc. Освен лазерни и мастилено-струйни принтери за домашни и бизнес клиенти, персонални компютри (преносими и настолни), таблети и работни станции компанията възнамерява да развива и наследеното портфолио от патенти в областта на триизмерния печат и др. перспективни технологии.

Зеленият правоъгълник - логото на Hewlett-Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise пък се сдобива с нова корпоративна визия. В плановете на организацията влизат по-нататъшното развитие на сървърните продуктите на бившата HP, системите за съхранение, облачните решени, услугите за сигурност и анализи на данни и т.н.

Чрез разделянето на две по-малки и пъргави организации инвеститорите се надяват да сложат край на продължаващия вече четири години спад при продажбите на HP. Мег Уитман, която пое ръководството на гиганта през 2011 г., така и не успя да достигне целевите финансови показатели, като за финансовата 2013-2014 г., приключила на 31 октомври миналата година, компанията отбеляза 1% свиване на приходите и 2% – на печалбите. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас