Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
01 ное
2015
 
 

Над 340 млн. смартфона са продадени през третото тримесечие на 2015 г.

Samsung е продала общо 84 млн. смартфона за периода, а Apple - 48 млн. iPhone. Продажбите на HTC и Microsoft се сриват, според данните на Juniper Research.

3145 прочитания

Доставените през третото тримесечие на 2015 г. смартфони е над 342,5 млн., което означава годишен ръст от 8,4%, показва нов доклад на анализаторите от Juniper Research. Печалбата на поделението на Samsung за мобилни телефони е нараснала, като компанията е успяла да достави 84 млн. смартфона за този период. Въпреки преструктурирането си, HTC продължава да изпитва трудности, а продажбите й за спаднали с 49%. Приходите на Microsoft от моделите Lumia също се сринаха за периода – с 54%, добавят от Juniper Research.

За сметка на това Apple обяви още едно рекордно тримесечие, продавайки 48 млн. телефона, докато за Q3 2014 г. тя успя продаде 39 млн. iPhone. Apple дължи този ръст все повече на китайския пазар, като над $12 млрд. от приходите на щатския гигант идват от страните от Далечния изток, а компанията продължава да инвестира в нови магазини и в разработчици. Въпреки че апетитът за продукти на Apple ще продължи да е силен в Китай, бъдещата експанзия може да се забави заради по-бавния икономически ръст на страната, коментират от Juniper Research.

Samsung започва да разчита все повече на своето мобилно поделение, което увеличи продадените смартфони, а и вдигна с 37% своята печалба за тримесечието. Това се дължи и на много сериозния бизнес на компанията с полупроводникови продукти, който е сред най-продуктивните поделения на южнокорейската фирма.

Прочетете още: Всъщност Apple копира нашия дизайн, заяви шеф на HTC

Xiaomi продаде около 18,4 милиона смартфона, като забавянето в Китай изостря проблемите на компанията на международния пазар. Това означава, че Huawei е най-добре справящата се китайска компания за тримесечието, като тя е доставила 27,4 милиона устройства, или с 63% повече от същия период на миналата година.

Доставчици, гледащи в бъдещето

Apple не е единственият доставчик на смартфони, който гледа към бъдещето. Въпреки 32% годишен спад на доставките си, Sony обяви, че ще отвори нова фабрика за смартфони в Тайланд. Той ще започне да произвежда смартфони през фискалната 2016 г., което опроверга слуховете, че шефът на компанията смята да се отърве от това поделение, добавят от Juniper Research.

Подобно рязко намаление на продажбите на Microsoft бе отдадено на „обновената стратегия“: това е препратка към изместване на фокуса от устройства към бизнес модел, базиран на платформа. Спадът на приходите от 54% е съчетан с 38% спад на годишна база на продадените смартфони, като за третото тримесечие на годината техният обем е общо 5,8 милиона устройства.

LG публикува за първи път спад на продадените смартфони, придружен от намалена печалба, спаднали продажби и неблагоприятни валутни курсове.

Продажбите на BlackBerry продължават да потъват преди очакваното пускане на Android модел, като продадените телефони с тази марка спадат под 1 млн. за първи път от 2005 г. насам.

Присъствието на Asus на пазара на смартфони става все по-осезаемо, като Juniper Research оценява доставени за третото тримесечие смартфони на тайванския производител на около 6 млн. броя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас