“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
30 окт
2015
 
 

Ѕулпрос  онсултинг и »мпери€ ќнлайн сред най-бързораст€щите »“ фирми

÷€лостни€т ръст на сектора намал€ва през 2015 година, както Deloitte об€в€ва в сво€ доклад за ÷ентрална ≈вропа.

3074 прочитани€

ƒве български компании заеха челни позиции в основната класаци€ на най-бързо раст€щите технологични компании в ÷ентрална ≈вропа Fast 50 на Deloitte (Deloitte Central Europe Technology Fast 50). Ѕулпрос  онсултинг јƒ (Bulpros Consulting) се класира на 12-то м€сто сред най-бързо раст€щите компании в региона, отчитайки ръст на приходите от 746% в периода 2011-2014 г.  омпани€та е доставчик на »“ услуги в пълни€ им цикъл - разработка на софтуер във всички основни технологии, дизайн и разработка на уеб и мобилни приложени€, »“ инфраструктурни решени€ с фокус върху Microsoft технологиите и облачните услуги. „ќсновното предизвикателство, с което се сблъскахме през последните н€колко години е да се изгради победен дух и култура, ко€то да ни позволи да заемем водещо м€сто в наши€ сектор“, коментира главни€т изпълнителен директор на Ѕулпрос  онсултинг »вайло —лавов.

¬тората българска компани€ е »мпери€ ќнлайн (Imperia Online), ко€то се класира на 14-то м€сто сред най-бързо раст€щите компании в ÷ентрална ≈вропа с ръст на приходите от 592%.  омпани€ за разработка и разпространение на компютърни и мобилни игри участва за втори път, като миналата година се класира на 4-то м€сто в категори€та „»згр€ващи звезди“ с увеличение в годишните си постъплени€ от 498%.

ѕозициониране на българските фирми участнички в класаци€та

ѕрочетете още: Ѕ√ компании са сред най-бързо развиващите се според ƒелойт

 ласирането на технологичните компании се извършва на база ръст на приходите за четири годишен период. ¬ тазгодишното издание ще бъдат анализирани приходите от 2011 до 2014 г. ƒевет държави имаха принос за реализици€та на Fast 50 2015 - ѕолша (12), –умъни€ (10), ’ърватска (8), „ешката република и —ловаки€ (по 5), ”нгари€ (4) и Ѕългари€, Ћитва и —ърби€ - всеки от т€х с по две компании.

 акто винаги, темпът на пром€на сред най-бързо раст€щите технологични компании в ÷ентрална ≈вропа е бърз и безпощаден. “ри от топ пет компаниите в доклада за 2015 г., който представ€ тези с най-големи€ ръст на приходи между 2011 и 2014 година са нови участници, включително заемащите първите две места. —редни€т темп на нарастване на приходите на всички компании от Fast 50 е намал€л от 698% на 560% през последната година. “ова е продължение на спада от постигнати€ най-висок среден ръст през 2012 от 1,026%.

Ћидер в класаци€та е чешката софтуерна компани€ Simplity, с ръст на приходите за 4-годишен период в размер на 1971%. »нтересно е, че Simplity заемаше шесто м€сто в миналогодишната категори€ „»згр€ващи звезди“ (виж по-долу), но беше твърде млада, за да участва в основното класиране. —ледваща е компани€та за сигурни мобилни разплащани€ Skycash ѕолша с ръст от 1,665%, докато третото м€сто отива при миналогодишни€ победител – унгарската компани€ за бизнес с недвижими имоти Szallas.hu. Ќейни€т ръст за 2015 е 1,209 %, все още доста бърз, но със значителен спад от миналогодишни€ ръст от 2,259%.

ƒруга нова компани€, класирана на 4-та позици€, разработваща персонализирани приложени€ и управление на документи, е BSP Applications (1,004%), следвана от полски€ софтуерен разработчик Netguru, ко€то отново зае 5-тото м€сто, въпреки спада в ръста на приходите от 1,386 до 1,004%.

¬ категори€та „»згр€ващи звезди” ƒелойт номинира млади компании, които са отскоро на пазара и не могат да участват в основното класиране, но за сметка на това имат гол€м потенциал за развитие. ѕърво м€сто тази година заема полската софтуерна компани€ Codewise, чийто внушителен ръст от 4,555% през последните три години не е далеч да удвои резултата на полската софтуерна компани€ CodiLime, ко€то отчита ръст от 2,506%. “рето м€сто отива при хърватската софтуерна агенци€ Axilis (464%).

 атегори€та „√олемите пет“ награждава онези компании, които макар и бързо развиващи се, са твърде големи, за да се състезават директно при същите услови€ на ръст на приходите като при по-малките компании във Fast 50. “€ е оглавена от румънската софтуерна компани€ Insoft Development & Consulting (577%), ко€то също така е на 15-то м€сто в основното класиране. UAB “Pigu”от Ћитва с ръст 235% е на втора позици€, а словашката ESET (223%) на трета.

ѕредизвикателствата на растежа

—поред јдам ’рошчиелевски, лидер на програмата ƒелойт Technology Fast 50 за ÷ентрална ≈вропа, въпреки че средни€т темп на нарастване на приходите на компаниите се забав€, то 560% е все още изключително бърз темп в сравнение с бизнесите от всеки друг сектор. ‘актът, че класирането е оглавено от компани€, ко€то е номиниране в »згр€ващи звезди през 2014 показва, какво може да бъде постигнато от млади компании, чиито услуги наистина отговар€т на духа на времето. ѕредизвикателствата пред управл€ването на такъв бизнес са много интензивни. ≈то защо неговите адмирации отиват при компаниите от √олемите 5, които нарастват също изключително бързо, твърди ’рошчиелевски.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас