Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
21 окт
2015
 
 

Мтел с 5% спад на приходите за деветмесечието

Компанията успя да увеличи клиентите си и в мобилния, и във фиксирания сегмент, а при ТВ абонатите ръстът е над 50 процента.

4014 прочитания

Спад на приходите с 5,2 на сто до 88,3 милиона евро отчита Мтел за третото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2014 г., а печалбата преди данъци и амортизации EBIDTA e намаляла на годишна с 8,6 на сто до 34,4 млн. евро, показват данните от доклада на Telekom Austria Group. “България продължава да е засегната от макроикономически изпитания и конкурентен натиск, довел до спада от 5,2% на годишна база. Спадът на приходите от месечни такси и трафик е причинен предимно от жестоката ценова война, особено в бизнес сегмента. Този спад се компенсира само отчасти от по-големите приходи от взаимна свързаност и роуминга“, пише в доклада на TAG.

Мтел магазин

Мтел обаче успява да увеличи пазарния си дял на мобилния пазар и в края на септември 2015 г. той е 38,6 процента. Мобилни гласови абонати са се увеличили с 3,9 процента годишно до близо 4,3 милиона души, средното потребление на минути от клиент се е повишило с 4,3%, като средният месечен приход от абонат (ARPU) е 5,6 евро, или спад с 10 на сто спрямо 2014 г., когато показателят беше 6,2 евро на месец. При мобилния интернет увеличението на клиентите е 32,8 процента и в края на деветмесечието Мтел отчита над 300 000 абонати на мобилен интернет.

Прочетете още: С 5% спадат приходите на Мтел за първата половина на 2015 г.

Финансови показатели на Мтел за последните 4 тримесечия (по данни от доклада на TAG)

На фиксирания пазар компанията регистрира ръст от 32,7 на сто при фиксираните линии за достъп, които в края на третото тримесечие на 2015 г. са над 200 000. Увеличението е най-голямо при ТВ абонатите на Мтел, които от 80 700 в края на септември 2014 г. са достигнали до над 124 000, или с 53,8 процента повече. Това се дължи преди всичко на сателитната телевизия, която компанията предлага от септември 2014 г. Средният приход от фиксирана линия е 11,5 евро за третото тримесечие, а година по-рано е бил 14,4 евро, показва докладът. В него се посочва, че Мтел допълнително ще засили ролята си на фиксирания пазар след интеграцията на кабелния оператор blizoo и неговото консолидиране във финансовите резултати за следващото тримесечие на 2015 г. Сделката за придобиването на blizoo, която беше одобрена преди месец от Комисията за защита на конкуренцията, прави Мтел най-голямата компания в България по брой клиенти на фиксиран интернет и втората по големина по брой клиенти на ТВ услуги.

 

Ситуацията в цялата Telekom Austria Group

е малко по-добра, като общите приходи спадат само 1,2 на сто, но печалбата преди данъци и амортизации за деветмесчието е нараснала на годишна база с 1,7% до 1 051,7 милиона евро. Клиентите на мобилни и фиксирани услуги на групата също са нараснали, съответно с 1,4 и 7,8 процента.

Мтел продължава да е третият най-доходоносен източник в групата със 101,2 млн. евро печалба EBITDA за първите 9 месеца на тази година след дружествата в Австрия (658,8 млн. евро EBITDA) и в Беларус (126,9 млн. евро EBITDA). По отношение на приходите обаче българският оператор изостава от австрийския и хърватския телеком, но е преди телекома в Беларус.

Най-голям ръст на печалбата TAG отчита от операциите си в Македония. През третото тримесечие групата финализира 3 сделки за придобивания, които показват нейното желание за разрастване в Източна Европа. Освен придобиването на blizoo от Мтел, Telekom Austria Group купи словенския фиксиран оператор Amis, а притежаваният от групата Vip Operator в Македония получи разрешение да се слее с дъщерното дружество на Телеком Словения в страната - ONE.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас