Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
21 окт
2015
 
 

Next Consult иска да развива LEAN обществото в България

3296 прочитания

Александър Главчев

Конференция на тема японската методология LEAN и управленската система 20 Keys (20 Ключа) проведе Некст Консулт (Next Consult). Събитието е част от неколкодневна програма, включваща референтни визити в предприятия, използващи на практика двата управленски подхода, както и бизнес срещи и дискусии. По време на официалното откриване Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката, сподели, че се очаква стартиране на оперативна програма, в рамките на която ще бъдат предвидени средства за компании, желаещи да внедряват и подобни техники. Конференцията се проведе и с официалната подкрепа на Японското посолство в Република България.

По думите на Петър Миленков, партньор “Бизнес развитие” в Next Consult, за присъствие на конференцията предварително са се регистрирали около 150 представители на предприятия – собственици и ръководители. Също така сред гостите имаше и преподаватели от висши учебни заведения, чието присъствие е безплатно. “Искаме да започне да се говори за LEAN и за 20 Ключа на всички нива, за нас е важно студентите да знаят за какво става дума. А това може да стане само ако преподавателите са наясно – обясни Миленков за Computerworld. – Предприятията често казват, че липсват качествени кадри на пазара на труда. Смятам, че ние трябва да помогнем на образователната система да създава такива хора.”

Прочетете още: LEAN конференция организира Next Consult

Петър Миленков

От Next Consult споделят, че планират подобни събития да се провеждат ежегодно. Според Миленков подкрепата на предприятията, където са били проведени референтните визити, е била съществена, което според него е белег, че вече е налице общество, заформило се около споменатите управленски практики и имащо желание да подпомага тяхното навлизане и в други фирми.

Идеята за референтните визити е взета от подобни мероприятия, провеждани в Япония. Те представляват организирани посещения на фабриките на Сенсата Технолоджис България, Фесто Производство България, Либхер - Хаусгерете Марица и Язаки България с цел обмяна на опит. По думите на Миленков делегацията, посещаваща предприятията, се състои от около 50 души. В рамките на мероприятието домакините споделят какво от инструментариума на LEAN практиките внедряват и използват за повишаване ефективността на производството, подобряване на процесите и оптимизиране на разходите.

Сред лекторите на конференцията бяха Тошко Петков (партньор “Бизнес консултиране” в Next Consult), Йохан Банади (управляващ директор на ODI, Южна Африка), Жарко Яковлевич (директор на Epitychia d.o.o., Хърватия), Юрий Самойлов (генерален директор на Business Excellence Ltd., Русия) и Волфганг Фостер (член на борда на директорите  на Lindau Institute, Германия). Също така конференцията се проведе с подкрепата на д-р Йоши Кобаяши, син на създателя на методологията 20 Keys.

LEAN представлява набор техники и инструменти (или дори философия), които позволяват на предприятията да са по-пъргави и по-фокусирани върху резултата, както и да предоставят на клиента онова, което му е необходимо. Това става чрез елиминиране на излишъците, на загубите и на онова, което пречи и не доставя добавена стойност. 20 Keys пък е синтезиран набор от управленски практики, които “отключват” скрития потенциал за ефективност на предприятията в различни области. Например според него, за да е успешен даден бизнес, той трябва да направи така, че всички служители да са ангажирани с общата кауза. Също така, според методологията 20 Ключа, успехът на предприятието може да бъде по-голям ако ръководството му обръща внимание не само на няколко оперативни области, а се стреми да развива и поддържа всички аспекти на неговата дейност.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас