Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
14 окт
2015
 
 

Intel компенсира спада на PC пазара с продукти за центрове за данни

3303 прочитания

С 6 на сто са спаднали печалбите на Intel през третата четвърт на настоящата година. Най-очевидната причина за това е свиването при доставките на процесори за персонални компютри. Междувременно оборотът на компанията леко изпреварва собствените й очаквания, благодарение на силния бизнес с продукти за центрове за данни.

Друг негатив във финансовите резултати на Intel за юли, август и септември са продажбите на чиповете от серията Atom за таблети. Спадът в тази категория е 39 на сто, в сравнение с аналогичния период на миналата година.

Прочетете още: 11% спад на пазара на компютри през третото тримесечие на 2015 г.

Общо печалбата на производителя за третата четвърт на 2015 г. е достигнала 3,1 млрд. долара, а оборотът – 14,5 млрд. долара. Преди година за същия период Intel отчете плоски приходи. Очакванията на анализаторите бяха за 14,2 млрд. долара оборот.

Двете основни дивизии на компанията, за персонални компютри и за центрове за данни, демонстрират различни динамики. Докато първата от изброените (т.нар. Client Computing) докладва 7,5% спад в оборота, същият на втората (Data Center Group) бележи 12,3% ръст.

Intel се опитва да се бори със спадащите приходи от персонални компютри чрез повишаване средната пазарна цена на продуктите си в тази категория 15%, докато в същото време обемът на доставките се свива с 19 на сто, спрямо третата четвърт на 2014 г. Това почти със сигурност означава, че производителят е заел още по-голяма част от пазара на компютърни системи от висок клас, оставяйки по-базовите решения за конкурента си AMD. По-подробната разбивка показва, че при процесорите за мобилни компютри е с 14%, а за настолни – с 15%. Ръстът на цените в двете сфери е съответно 4 и 8 на сто.

За оставащите месеци до края на година очакванията на Intel са консервативни. От компанията предвижват, че оборотът ще достигне 14,8 млрд. долара, плюс/минус 500 млн, т.е. с около 2% повече спрямо този през току-що приключилия период. През последното тримесечие на 2014 г. оборотът на компанията бе малко по-нисък – 14,7 млрд. долара.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас