Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 окт
2015
 
 

Apple загуби патентно дело за чипа A7, може да плати $860 млн.

Intel вече е уредила извънсъдебно дело за същия патент

2112 прочитания

Съдебно жури реши във вторник, че смартфон чипът A7 на Apple нарушава патент, притежаван от Университета на Уисконсин, а производителят на iPhone е осъден плати обезщетение от $862 милиона.

iPhone 5s бе първият телефон, в който Apple ползва процесора А7. Снимка: Мартин Уилямс

Съдебният иск бе заведен в началото на миналата година, като Apple бе обвинена, че ползва процесорна технология, разработена от учени от университета, в своя чип A7. Той бе ползван в най-новите продукти на компанията по това време, включително в iPhone 5S и iPad Air.

Прочетете още: Мтел пусна iPhone 6s за 726 лв., а 6s Plus – за 886 лв.

Съдебните заседатели започнаха да изслушват двете страни миналата седмица, а във вторник отсъдиха, че Apple е виновна за нарушаване и на шестте патентни претенции на ищците.

Apple е застрашена да плати максимум $862,4 млн. като обезщетение, според сайта за правни новини Law360, който е взел данните от съдебната заповед. Не е ясно кога точно е било определено обезщетението, но сумата може да бъде намалена след адвокатски намеси.

Apple не отговори на запитванията за коментар на новината, а говорителката на Фондация Wisconsin Alumni Research (WARF), която управлява патентите на Университета в Уисконсин, отказа коментар.

Въпросният щатски патент е номер 5781752 и описва „Table based data speculation circuit for parallel processing computer“ (Схема за предполагаеми данни, базирани на таблица, на компютър за паралелна обработка ). Той е присъден на 4 изследователи от Университета в Уисконсин през юли 1998 г.

Фондация WARF заведе дело и срещу Intel за нарушаване на същия патент. Производителят на процесори обаче уреди извънсъдебно проблема, преди да стигне до съда, като плати на WARF такса от $110 млн. за лицензиране на патента, пише в заповедта на съда по делото срещу Apple.

В своята жалба университетът твърди, че Apple е подала заявки за патенти, в които се цитира патент '752 като предшестващо състояние, което означава, че Apple е била наясно с факта, че ползва чужд патент. В жалбата се казва още, че Apple има заявена политика да не приема лицензни предложения „от външни образувания като WARF, което е довело до завеждане на съдебния иск“.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас