Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
13 окт
2015
 
 

4 въпроса след сделката Dell-EMC

Сливането ще направи Dell един от най-големите ИТ доставчици в света, веднага след IBM и Microsoft.

3754 прочитания
Страница 1 от 2

Dell хвърли бомбата на ИТ пазара в понеделник, обявявайки плановете си да изкупи гиганта EMC за зашеметяващите $67 милиарда. Сделката повдигна много въпроси, ето и 4 от най-важните.

Майкъл Дел, главен изпълнителен директор на Dell, ще стане и шеф на обединената компания Dell-EMC

1. Къде остава облакът?

Прочетете още: Dell иска да купи EMC за $67 млрд.

Ако приемем, че сделката се осъществи, тя ще направи Dell един от най-големите ИТ доставчици в света, веднага след IBM и Microsoft, но Dell все още ще може да предложи твърде малко в бързоразвиващата се област на облачните услуги. Oracle, IBM и Hewlett-Packard създават отдавна облачни предложения макар и с различен успех, но това не е нещо, което бе във фокуса на Dell, а покупката на EMC няма да го промени. Дали това има значение е отворен въпрос.

Сделката ще направи Dell много по-силен играч в традиционния смисъл на ИТ технологиите. Проблемът е, че бъдещето принадлежи на нетрадиционните играчи“, смята Глен О'Донъл, анализатор от Forrester.

Повечето големи компании използват някаква комбинация от публични и частни облаци, а Dell трябва да покаже, че може да е доставчик за такива организации. Но това не означава, че трябва да оперира свой собствен облак и да се конкурира с Amazon Web Services или Microsoft Azure, това би било скъпоструваща грешка, добавя О'Донъл.

Вместо това Dell може да предоставя конвергентна инфраструктура за изграждане на частни облаци при клиентите, а след това да предложи междуплатформен софтуер, който свързва тези системи с услуги като Azure и AWS. EMC притежава около 80% от VMware, която продава такъв тип софтуер, а Dell разполага с Boomi и други продукти за облачна интеграция.

Освен това Dell продава хардуер на компании, изграждащи облачни услуги, нещо, което шефът Майкъл Дел подчерта на конференцията в понеделник.

Крауфорд Дел Прийт, главен директор проучвания в IDC, не смята, че Dell се нуждае днес от облачна услуга, но все пак прогнозира, че компанията трябва да преразгледа стратегията си след време. Това означава харчене на сериозни суми за нови центрове за данни или други придобивания, като нито едно от двете не е в сред приоритетите на Майкъл Дел сега.

2. Какво ще се случи с партньорството VMware-Cisco-EMC?

EMC се присъедини към Cisco и VMware преди 6 г., за да създадат заедно компанията VCE, която продава конвергентни инфраструктурни системи, комбиниращи изчислителни ресурси, мрежови функции и системи за съхранение в предварително конфигурирани блокове.

Dell и EMC казаха, че това партньорство ще продължи. „Когато се свърже с продуктите и услугите на Dell, нашият VCE бизнес ще расте по-бързо и ще има по-голямо влияние върху индустрията, отколкото всеки от нас поотделно“, заяви в своя блог Джо Тучи, СЕО на EMC.

Но сделката с EMC отваря вратата за Dell и тя ще може да продава повече свои сървъри и мрежово оборудване за тези конвергентни системи, а О'Донъл направо е песимист. „Идеята VCE е мъртва, така смятам“, каза той. Cisco вече намали инвестицията си, отбелязва той, и очаква Майкъл Дел да намали участието и на EMC.

О'Донъл оценява годишните продажби на VCE на около $1 милиард. Те не нараснаха повече, тъй като VCE е партньорство, а не истинска компания, което притеснява потребителите. „Сега Dell има възможност да създаде наистина обединяващ еквивалент и да го направи по-добре“, каза анализаторът.

Дел Прийт вижда по-прагматичен път за Dell. „Не може дори да се сравнява това, което внася Cisco във VCE от гледна точка на мрежово оборудване, казва той, така че не очаквам големи промени в близко бъдеще.“

„По-скоро бих очаквал Dell да се опита да извлече повече полза от такива сделки, но Майкъл е умно момче, той знае, че има нужда от най-доброто мрежово оборудване за тези системи и ще трябва да работи съвместно със Cisco“, смята анализаторът от IDC.

 

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас