Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
12 окт
2015
 
 

BlackBerry може да излезе от бизнеса със смартфони

2486 прочитания

Канадската компания BlackBerry може се закрие бизнеса си с мобилни устройства през 2016 г. Генералният директор на производителя, Джон Чен, обяви, че е готов да пренасочи усилията на организацията в посока предоставяне на решения за сигурност в Android среда.

“През следващата година или този бизнес ще стане доходоносен или ще ни се наложи сериозно да се замислим какво да правим занапред”, обяви Чен по време на конференцията Code Mobile. Вероятно не става дума за банкрут, в случай на провал през 2016 г., но изразните средства са достатъяно ясни.

Priv ще е първият смартфон на BlackBerry, работещ под Android.

Прочетете още: BlackBerry съкращава работни места в глобален мащаб

Каква обаче е причината за това? До появата на iPhone през 2007 г. BlackBerry се считаше за най-обещаващият  производител на смартфони в света. Той обаче така и не успя да се адаптира към новите тенденции и навлезе в период на продължителен спад на продажбите. През септември 2009 г., по оценки на comScore, дялът на BlackBerry на американския пазар е бил 42,6%. През август 2015-та, шест години по-късно, той е спаднал до 1,2 на сто. Още от 2013 г., когато Чен пое управлението на компанията, бъдещето на този нейн бизнес изглежда мъгливо.

Напускайки пазара на смартфони BlackBerry би могла да се насочи към междуплатформените корпоративни приложения за сигурни комуникации и да продължи да развива своя BlackBerry Enterprise Server, помагащ на предприятията при управляването голям брой мобилни устройства, работещи на базата както на Android и iOS, така и под управлението на нейната собствена операционна система.

Преди окончателно да се отказва от смартфоните обаче компанията би могла да опита силите си в като производител на Andorid базирани устройства. Следващият модел на BlackBerry ще бъде Priv, който ще работи именно под тази ОС и трябва да се появи на пазара в края на годината. Той представлява опит на производителя да обедини своите силни страни в сферата на безопасността с многообразието от приложения, предлагано в Google Play.

Priv ще е първят смартфон на компанията, работещ под Android, и възможно няма да е последният. Във всички случаи обаче стои въпросът дали BlackBerry възнамерява да използва тази ОС, за да увеличи своите печалби. Според Чен платформата открива широки перспективи и компанията трябва да се възползва от този шанс.

“Аз харесвам BlackBerry 10 (най-новата версия на операционната система на канадците, б.ред.), тя се представи добре при горния клас устройства – посочва Чен. – Този сегмент обаче не е много голям. За да може бизнесът с телефони да ни носи приходи, трябва да разширяваме обхвата си. Що се отнася до устройствата под BlackBerry 10 и техните перспективи за следващите две години, тук всичко ще зависи от избраните от бизнеса приоритети.”

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас