Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
12 окт
2015
 
 

Dell иска да купи EMC за $67 млрд.

Цената включва и акциите във VMware.

2387 прочитания

Dell се е съгласила да купи EMC в сделка „кеш срещу акции“, която оценява компанията на $67 милиарда, обявиха двете компании в понеделник.

Майкъл Дел ще стане председател на борда и главен изпълнителен директор на обединената компания.

Сделката ще събере на едно място най-големият световен доставчик на корпоративни системи за съхранение и най-големият производител на сървъри, създавайки компания, която ще може да обслужва почти всички корпоративни нужди.

Прочетете още: Dell преговаря с EMC за евентуално сливане

Dell от години се опитва да направи скока от доставчик на PC-та и системи за малкия и средния бизнес към доставчик на пълен набор от системи за големите предприятия. Алтернативите са познати имена като IBM и Hewlett-Packard, докато Cisco Systems, EMC и Oracle имат добро въоръжение и за големи облачни внедрявания.

И Dell, и EMC трябваше да вложат през последните години сериозна енергия и време, за да защитават своите бизнес позиции главно заради бързата промяна на индустрията на корпоративни ИТ. Dell проведе една доста продължителна кампания за излизане от борсата, което накрая стана през 2013 г., а EMC защитаваше своята необичайна „федеративна“ структура срещу опитите да бъдат купени някои от нейните поделения.

Придобивайки EMC, Dell се сдобива с по-силен коз да е единственият ИТ доставчик, предлагащ пълния набор от продукти от PC-та до системи за центрове за обработка на данни (ЦОД), каза анализаторът от Pund-IT Чарлз Кинг. Тъй като IBM и HP се оттеглиха от този модел, това би било добра новина за потребителите на две нива, обясни той. Доставчик, който купува компоненти за пълния си набор от продукти, може да свали цените им, а корпоративните клиенти могат да поръчат всички от една компания, което води до по-добри сделки и за тях.

В лицето на EMC Dell избра апетитна цел, но с доста противоречива и сложна структура. EMC постепенно разшири своя основен бизнес с корпоративни системи за съхранение, придобивайки VMware през 2004 г., след това отделяйки компанията, но запазвайки 83% от акциите й. Тя добави решения за сигурност, поглъщайки RSA, а след това купи и разработчика на облачни платформи Pivotal. Днес всяка от тези фирми е част от EMC Federation, доста „хлабава“ верига от бизнес организации, с голяма индивидуална свобода.

В областта на съхранението на данни продуктовите линии на двете компании са допълващи се, смята анализаторът от IDC Ашиш Надкарни. Системите на EMC са по-добри при големите предприятия, докато силата на Dell е в ниския клас. Има обаче и известно припокриване между масивите EqualLogic и Compellent на Dell и системите на EMC VNX и VMax. Сделката ще направи Dell ценен доставчик в областта на защитата на данни, където досега не можеше да се конкурира с продуктовите линии на EMC Data Domain и Avamar.

Все още има индикации, че Dell може да пусне своя собствена марка при съхранението на данни. Dell някога препродаваше продукти на EMC, но партньорството им приключи през 2011 г.

Клиентите се почувстваха изолирани от практиката на EMC за разделяне на софтуера от хардуера, каза Брайън Джоунс, маркетинг вицепрезидент на Dell за Северна Америка. Масивите за съхранение EqualLogic и Compellent на Dell се доставят с включен софтуер.

Сделката може да застраши доходоносното VCE партньорство на EMC, която съчетава свое оборудване за съхранение с виртуализация на VMware и изчислително/комуникационни платформи на Cisco Systems, каза Надкарни. Ако компютърният бизнес на Dell е „под един покрив“ с EMC и VMware, Cisco едва ли ще продължи да доставя свои сървъри за VCE, добави той.

IDG News Servicе

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас