Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
10 окт
2015
 
 

Запознайте се с виртуалната жена, която ще ви вземе работата

Когнитивните системи стават част от работната сила, а до 10 г. няма да познаете дали колегата, с когото се разминавате, е жена или андроид.

4957 прочитания

Amelia на IPsoftis е по-интересна от Apple Siri. Езикът на Amelia е изразителен. Израженията на лицето й и жестовете й се генерират на момента. Siri може да покаже остроумие при странен въпрос, но целта на Amelia е да покаже съпричастност.

Amelia е платформа на IPsoft за изкуствен интелект. Способностите й включват разбиране на нещата в контекст и да ангажира слушателя. Още по-важно е, че Amelia е достатъчно реална, за да ви вземе работата.

Системата се учи, наблюдавайки взаимодействията между потребителя и обслужващите агенти. При медиен клиент например Amelia е поела 64% от обажданията и е намалила персонала от „знаещи служители“ от 76 на 32, твърдят от IPsoft.

Прочетете още: Обявиха победителите в конкурса за млади изобретатели

Промени в структурата на работната сила в САЩ.

Версия 2.0 на Amelia бе представена на събитието Gartner Symposium IT/xpo и сред онези, които гледаха презентацията, бе и Майк Стрендж, мениджър инфраструктура и операции в компания за финансови услуги, чието име той не спомена.

Ето и пример на Amelia 2.0.

Ето и пример на Amelia 2.0.

„Направо съм стъписан“, каза Стрендж след демонстрацията. Той не се убедил, че Amelia има емоционални отговори, но смята, че тази нова технология се подобрява със смайващи темпове.

Доставчици на конгнитивни системи като IPsoft се концентрират върху автоматизирането на сложни нерутинни професии, които могат да включват финансови анализатори, застрахователни агенти, данъчни служители, мениджъри, програмисти и други работни места, решаващи проблеми.

Тази нова вълна на автоматизирането може би е закономерна, както автоматизация повлия на рутинните операции. През 1991 г. рутинната трудова заетост, което означава повтарящи се, основани на правила задачи, както ръчни, така и когнитивни, като работа на поточна линия във фабрики например, съставлява 58% от работната сила на САЩ, а през 2011 г. делът й е намалял до 44%.

В същото време не-рутинната когнитивна заетост се е увеличила от 29% от работната сила през 1991 г. до 39% през 2011 г., според анализаторът от Gartner Кен МакГий. „Къде са всички хора, които са работели на поточните линии във фабриките“, попита МакГий. Следващата възможност в списъка за автоматизация е нарастващата област от нерутинни когнитивни дейности. „Ето защо умните машини са много гореща тема днес“, добавя той.

Именно затова Gartner вярва, че мениджърите роботи вече са реалност, а скоро 20% от бизнес съдържанието ще се създава от машини.

Доставчиците твърдят, че автоматизацията ще създаде по-добри работни места, които ще изискват повече умения. Без отговор обаче остава въпросът дали все по-сложната автоматизация ще намали работните места в икономиката.

„Винаги, когато човек обслужва на базата на стандартна оперативна процедура, когнитивни агенти го правят по-добре“, каза Четан Дубе, президент и главен изпълнителен директор на IPsoft и бивш професор по математика в Университета в Ню Йорк.

Дубе не оценява IQ коефициента на Amelia, тъй като в IQ има компонент „креативно мислене“. Тя не може да се справи добре с това. Но нещата, които е научила, може да изпълнява безотказно“, добавя той.

Разсъждение включва по-новите неща, които не са познати отпреди, каза Дубе. Но той смята, че науката „е на границата на реализиране на разсъждения“.

Siri играе в друга лига. Това е виртуален личен помощник, който не може да изчислява нови ипотечни схеми, да сключва заеми или да издава на застрахователни полици – задачи, които Amelia може да свърши след съответното обучение. „Siri върши административните задачи, които секретарката би вършила“, каза Дубе.

Той добави, че машините бързо ще заемат голяма част от работните позиции, със сигурност всички светски задължения и хората ще трябва сами да се модернизират за работни места, изискващи по-креативно мислене. „Това е зоната, в която човек трябва да се премести сам“, каза той.

Amelia, чиято снимка е базирана на студентка от Университета на Южна Калифорния, предоставя и предварителен преглед на начина, по който тези машини ще еволюират и ще станат спътници на хората.

През следващото десетилетие, според Дубе, ще се размине с някого по коридора и няма да можете да кажете дали това е жена или андроид. Тези машини „ще се погрижат за всички обикновени домакински работи и те ще се отнасят с вас с пълна съпричастност“, каза той.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас