Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
08 окт
2015
 
 

Dell преговаря с EMC за евентуално сливане

Dell може да купи част от гиганта EMC, а може да погълне и цялата компания, според в. Wall Street Journal

2222 прочитания

Dell водела преговори за купуването на част или на цялата компанията за корпоративни системи за съхранение EMC, което би било неочаквана и огромна нова глава в историята на PC пазара.

Майкъл Дел обмислял сливане с EMC, но преговорите все още били в твърде ранна фаза.

Сливането на двете компании би било една от най-големите сделки в технологичната история, като пазарната оценка на EMC е около $50 милиарда. Евентуална сделка би събрала два от най-важните доставчици на корпоративните ИТ отдели.

Прочетете още: Ако Citrix се продава, кой би я купил?

Статията за сделката се появи в сряда във в. Wall Street Journal, който цитира неназовани източници, но все пак се прави уточнението, че компаниите може и да не стигнат до окончателно споразумение.

EMC устоя на исканията за разделяне на бизнеса на отделни части, което се наричаше „федерация“ от фирми: EMC Information Infrastructure за решенията за съхранение, RSA за решенията за сигурност, Pivotal за облачната платформа и VMware за виртуализацията. VMware се търгува на борсата, но 80% от акциите й са собственост на EMC.

Шефове на EMC казват, че сегашната структура събира на едно място всички ключови елементи от корпоративните ИТ, а в същото време дава възможност на всяка фирма да прави собствени иновации. Критиците обаче казват, че компанията би имала повече стойност на части. През януари EMC обяви съкращения и разочароваща прогноза за обема на приходите.

Цялостно сливане би съчетало два от малкото останали ИТ гиганти, които се опитват да комбинират всички компоненти от ИТ инфраструктурата – изчислителни машини, мрежови устройства, системи за съхранение и виртуализация. Останалите играчи в тази сфера се броят на пръстите на едната ръка - Hewlett-Packard, IBM, Cisco Systems и Oracle.

Подобна сделка ще бележи нова глава и в историята на Dell, която си създаде доминираща позиция, продавайки персонални компютри, а след това сървъри, но след това бизнесът й започна да залязва, тъй като тези пазари станаха прекалено масови. Тогава се намеси Майкъл Дел и направи компанията частна, като постепенно преструктурира Dell, избягвайки светлините на прожекторите от борсата и натиска на масовите акционери.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас