Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
05 окт
2015
 
 

Новата концептуална кола на Nissan е цифрово бяло платно за художник

Дисплеи покриват много от повърхностите на Teatro for Dayz, тъй като Nissan се опитва да се хареса на младите купувачи.

3189 прочитания

Най-новата концептуална кола на Nissan ще премине теста за цифрово развлечение, но в същото време е много вероятно да разсейва шофьора. Цялото табло представлява един огромен дисплей, на който шофьорът и спътниците му могат да публикуват всичко.

Nissan Teatro for Dayz, Снимка: Nissan

Колата, която ще бъде представена на Токийския автосалон през този месец, носи елегантното име „Teatro for Dayz“, а дисплейната идея се разпростира върху цялата кола, включително седалките, има дисплеи дори и извън колата.

Прочетете още: Toyota, Nissan и Honda финансират мрежа от водородни станции

Nissan каза, че е проектирала модела за „цифровото поколение“, което е привикнало с употребата на цифрови устройства за споделяне на съдържание, така че защо колата да е нещо различно?

Nissan Teatro for Dayz, Снимка: Nissan

Nissan Teatro for Dayz, Снимка: Nissan

Колата е резултат от продължителни проучвания сред по-младото поколение, твърдят от Nissan. Заключението от тях са, че младите хора „усещат, че времето, прекарано в колата, трябва да е време за комуникация и споделяне на изживявания с приятелите“.

Така че колата разполага с камера, а шофьорите могат моментално са споделят със своите приятели какво се случва вътре в колата и около нея.

Като концептуален модел Teatro for Dayz е предназначен да привлича вниманието и да накара хората да мислят по различен начин за колата от бъдещето. Това не означава, че дизайнът е направен с цел излизане на пазара, например здравите бели седалки едва ли ще са много удобни за шофьорите. Вероятно по-младите едва ли ще се откажат от комфорта за сметка на цифровите умения на колата

Концептуалният модел на Nissan Teatro for Dayz

Nissan Teatro for Dayz

Концептуалният модел на Nissan Teatro for Dayz. Снимки: Nissan

Така че вижте горната снимка и ще разберете, че седалките, облегалките за глава и панелът с прибори на практика са цифрови екрани, на които шофьорът и неговите спътници могат да прожектира каквото си поискат. Nissan нарича това „бяло платно за художника“.

Дисплейната функция работи само когато колата е паркирана. В режим на шофиране всичко, което вижда водачът, са разнообразните контроли и показатели, както и картата, която му е необходима. Всичко може да бъде мащабирано според желанието на шофьора.

Но колата е създадена да грабне погледа на младежите, така че те да си купят кола, а не да разчитат само на услуги като ZipCar или Uber.

„Ние вече не привличаме вниманието им със старите ценности, казват от Nissan, признавайки, че „това, което е било мотивиращ фактор за децата днес не е същото, като онова, което е вълнувало техните родители.“

Nissan Teatro for Dayz

Nissan Teatro for Dayz, свързана към зарядна станция

Teatro for Dayz е електромобил, като на горната снимка той е в режим на презареждане. Забележете как тапицерията на вратите предоставя актуална информация относно напредъка на зареждането.

Колата ще бъде демонстрирана на Токийския автосалон, който започва на 30 октомври.

Nissan не е първият автомобилен производител, който слага много дисплеи в концептуален модел. В началото на годината Mercedes Benz показа своята концепт кола F015, която обгръща пътниците с дисплеи. Седалките й изглеждат малко по-удобни и F015 е готова за автономно шофиране, а седалките на водача и пътника се въртят на всички страни.

Концептуалният модел на Mercedes Benz F015. Снимка: Мартин Уилямс

Концептуалният модел на Mercedes Benz F015. Снимка: Мартин Уилямс

Интериорът на Mercedes Benz F015 предлага седалки, обърнати една срещу друга, тъй като колата ще шофира сама, както бе показано на Северноамериканското международно автомобилно изложение в Детройт на 13 януари 2015 г.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас