Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | CAD/CAM/CAE
05 окт
2015
 
 

Семинар на тема BIM на Немечек България събра над 150 специалисти

5482 прочитания

Информационен семинар озаглавен „Различните лица на BIM” (Building Information Modelling, Строително-информационен модел), организира софтуерната компания Немечек България, разработваща продукти за сферата на строителството. По нейни данни това бе първото по рода си събитие в страната.

В рамките на семинара нас 150-те гости имаха възможност да научат повече за възможностите, които предоставя BIM за креативност в дизайна, къде моделът намира приложение в строителния процес, каква е връзката между него и поддръжката на вече построените сгради. Събитието се провде и скоро след като фирмата стартира партньорството с американска компания Vectorworks. Два от модулите в най-новата версия на нейния продукт са разработени от Немечек България.

Робърт Андерсън

Прочетете още: Официално представяне на Vectorworks 2016

Един от основните лектори бе Робърт Андерсън, вицепрезидент на Vectorworks. Той направи кратка ретроспекция на създаването на концепцията BIM и открои ползите от внедряването й в ранните фази на проектантския процес. Представени бяха и примери за едновременното съществуване на BIM и добрия дизайн, за свободата и гъвкавостта, която по думите му моделът осигурява.

„Важно е, че BIM дава възможност за изместване на тежестта и значението на фазите на първоначален дизайн и валидация на проектантските решения. Досегашният процес се фокусираше върху изготвянето на документация за вече създадени проекти – посочи Андерсън. – BIM позволява да се обърне повече внимание на идейната концепция, дизайна и проектирането, като документацията се генерира автоматично и още по-важно – едновременно.“

Също така от компанията представиха и визията си за отворена BIM платформа. В съответствие със стратегията за лесен обмен на данни и дългогодишните инвестиции в тази посока, бе анонсиран и подписаният по-рано този месец договор за сътрудничество с шведската компания BIMobject AB, която ще поддържа Vectorworks обекти в облачната си платформа. Освен това потребителите и на двете системи ще могат да използват в своята работа готови, предефинирани строителни елементи, което според организациите ще им спестява време.

Останалите лектори на събитието бяха Робърт Андерсън, главният технически директор на Vectorworks, Биплаб Саркар; Веселка Данчева управител на СентърМайн и архитект Бисер Козлев, преподавател в катедра „Обществени сгради“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Семинарът бе открит от съветника на Министъра на регионалното развитие и благоустройство – Десислава Йорданова.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас