Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
05 окт
2015
 
 

Довиждане Google, здравей Alphabet!

Компанията, прочула се със своята търсеща машина, официално се превръща в Alphabet

3923 прочитания

Петък, 2 октомври 2015 г., бе последният ден, в който Google работеше без компания майка. След затварянето на борсата в петък компанията официално се превръща в Alphabet и ще се търгува под това име от днес, понеделник. Google ще стане бизнес поделение под шапката на Alphabet и ще се фокусира върху основния бизнес, свързан с Интернет, включително търсачката, YouTube и Android.

Централата на Google в Маунтин Вю, Калифорния. Снимка: Google

Компанията обяви официалната промяна на страницата си за връзки с инвеститорите.

Прочетете още: 5 неща, които трябва да знаете за Google и Alphabet

„В дългосрочен план това би било сериозна сделка, но и сега трябва да е нещо повече от промяна на името, казва Патрик Муурхед, анализатор от Moor Insights & Strategy. - Не-Google компаниите под шапката на Alphabet трябва да демонстрират няколко неща, например да дадат възможност за повече иновации и автономност.“

Google обяви през август, че е създала компания майка и че Google би станала само една от многото дъщерни поделения.

Alphabet трябва да замени Google като търгувано на фондовата борса дружество, а акциите на Google ще представляват същия брой акции на Alphabet. Компанията ще продължи да се търгува под същия символ - GOOG.

Но Google няма да е единственото поделение под шапката на Alphabet.

Google X, секретното научно-изследователско звено на компанията, което подготвя автономна кола, ще стане отделна фирма, както и отдел „Капитали и рискови инвестиции (Capital and Ventures)“, който ще се концентрира върху финансирането на стартиращи фирми.

Преди реорганизацията всичко, върху което работеше компанията – търсене, Android, Chrome, Google Glass, роботика, безпилотни коли, дрони и дори умни контактни лещи, попадаше под корпоративната шапка на Google. С този ход Google ще се отърве от всички изследователски проекти, които не правят пари директно, и ще се концентрира върху бизнеса, свързан с Интернет, като търсачката, която е най-доходоносният й източник.

По подобен начин компанията, която стана известна със своите „лунни снимки“ или шантави изследвания, ще трябва да вложи още повече сили в нови проекти.

Научно-изследователските проекти на Google като умни контактни лещи, които могат да отчитат нива на кръвната захар на диабетици, ще имат свои собствени шефове, които ще следят за цялата дейност.

След като чрез Alphabet вниманието няма да е раздвоено между „генераторите на пари“ и „големите мечти“, се очаква всеки да върши по-добре своята работа, надяват се създателите на компанията.

Computerworld САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас