Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Настолни компютри
02 окт
2015
 
 

Настолният компютър продължава да е ключов инструмент за продуктивност

5605 прочитания

Въпреки увеличаващия се интерес към мобилните решения и все по-широкото разпространение на преносими устройства, като ултра тънки лаптопи, хибридни продукти и таблети, настолните решения продължват да бъдат най-разпространеният компютърен форм-фактор за бизнеса, отчита IDC. От компанията са провели проучване сред 600 ръководители на предприятия от всякакъв размер в Германия, Обединеното кралство и Франция, 84% от които са споделили, че биха придобили десктоп компютри за своите оргнизации.

Най-важният фактор, оправдаща подобни покупки, е по-високата продуктивност и издържливост на тези машини, както и техният по-дъллъг живот и не на последно място – по-ниската им цена. Проучването показва, че средният живот на настолна машина е с една година по-дълъг, отколкото този на един лаптоп. Всичко това прави настолните компютри по-удачен избор за компании, разполагащи с ограничен бюджет и нуждаещи се от техника за своите немобилни служители в офиса. Също така тези решени предлага и повишено ниво на сигурност, което е допълнително предимство в застрахователната и банковата индустрии, както и в държавните структури.

Прочетете още: IDC понижи прогнозата за продажбите на PC и таблети през 2015

Според IDC малките форм-фактори и мини компютрите са бъдещето на т.нар. клиентски устройства и компаниите все повече инвестират в тях. Те спестяват енергия спрямо традиционните си събратя и заемат по-малко пространство на бюрото. 43 на сто от анкетираните са посочили, че са отворени към идеята за по-малък форм-фактор устройство, а 35 клонят към мини компютрите.

40% от анкетираните компании споделят, че възнамеряват да преминат към новата операционна система на Microsoft, Windows 10, през следващите 12 месеца.  От IDC заключват че преходът към Windows 7 е приключил и повечето бизнеси са пропуснали Windows 8.

Голяма част от компаниите смятат да преминат към новата операционна система без да закупуват нов хардуер. Все пак са налице и такива, които ще обновят техниката си, възползвайки се и от новите чипове на Intel, т.нар. Skylake, които предлагат подобрения по отношение на сигурността и управляемостта. Според IDC известна вълна на обновявания може да очаква в началото на 2016 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас