Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
02 окт
2015
 
 

Windows 10 отбеляза 100 млн. инсталации, но ръстът се забавя

Все пак Windows 10 остава най-бързо проникващата операционна система на Microsoft

2585 прочитания, 3 коментара

Увеличаването на броя потребители на Windows 10 се е забавило значително през септември, но в края на месеца почти 110 млн. потребители вече ползват новата операционна система.

Брой компютри, работещи с Windows

Според анализаторите от Net Applications, делът на потребителите на Windows 10 (измерва се частта от уникалните потребители, които ползват ОС, когато са онлайн) е нараснал с 1,4 процентни пункта през септември до 6,6%.

Прочетете още: Потвърдено: Windows 10 се зарежда на компютрите, дори да не искаме

Microsoft пусна Windows 10 на 29 юли, така че септември е вторият цял месец, в който устройствата с Windows 7 или Windows 8.1 можеха да бъдат надградени с новата версия.

Септемврийското увеличаването на дела потребители бе доста по-малко от рекорда през август – 4,8 процентни пункта.

Windows 10 се ползва на 7,3% от всички Windows устройства през септември, малко по-висок процент от суровите данни на самата компания, тъй като Windows се ползва от точно 90,5%, а не 100%, от всички системи, следени от Net Applications. През септември делът на Windows 10 при всички Windows устройства е нараснал с 1,6 процентни пункта.

Данните на Net Applications представляват 110 милиона Windows 10 PC-та, като се имат предвид общо 1,5 млрд. Windows системи в света, според официалните твърдения на Microsoft.

Microsoft не е публикувала данни за броя сваляния и инсталации на Windows 10 от края на август, когато обяви, че 75 милиона устройства в целия свят работят вече с тази операционна система.

Според измерванията на друг анализатор – ирландската StatCounter, Windows 10 е подобрила потребителската си база с 5,9 процентни пункта през първите 4 седмици след пускането на платформата, като тук се ползва индикатор за активни потребители- броят се преглежданията на уеб страници според типа на ОС. През следващите 4 седмици (от 31 август до 27 септември) Windows 10 е нараснала с 1,4 процентни пункта.

Дори при тези данни обаче Windows 10 продължава да се „справя по-добре“ от Windows 7. През 2009 г. новата тогава операционна система успя да завоюва 6,2% дял от всички Windows компютри през втория пълен месец от пускането на пазара, или с почти един пункт под резултата на Windows 10.

С около 110 млн. устройства, работещи днес с Windows 10, Microsoft е на 7% стъпало от целта си да достигне с операционната система до 1,5 милиарда системи до средата на 2018 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас