Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
01 окт
2015
 
 

Мтел бележи 20 г. от първия GSM разговор у нас с „Магазин на времето“

Участниците в кампанията „Смартфони за смет“, организирана от Мтел в магазина на времето, имат шанс да спечелят Samsung Galaxy A5.

4666 прочитания

Преди 20 г. на 15 септември 1995 г. се провежда първият GSM разговор в България между тогавашният вицепремиер и министър на икономическото развитие Румен Гечев и един от мениджърите на Siemens (компанията, изградила мобилната мрежа на Мтел). Телекомът започва да работи в 6 стаи, в които са поместени и служителите, и оборудването. Първите служители отговарят за всичко – превеждат инструкции за мобилни телефони, активират карти и се обучават да общуват с бъдещите клиенти. По това време базовите станции сe броят на пръсти и осигуряват покритие само в центъра на София.

Първите модели телефони, които се предлагат от Мтел през 1995 г., са Siemens S3+, Siemens S3 Com, Siemens S4 и Motorola Flare. Апаратите тежат средно между 200 и 300 грама, а дебелината им е от 3 до 4 сантиметра. Цената на апаратите е била около милион неденоминирани лева (при курс на БНБ 68 лв. за един долар това означава цена от над $14 700). Може би заради тази цена в началото компанията предлагала опция за взимане на телефон под наем. Първата SIM карта е продадена в магазина на Мтел на булевард „Мадрид“, а цената й е 360 000 неденоминирани лева (почти $5300).

Днес в Мтел работят над 2800 служители, а средната им възраст е 33 години, а центърът за обслужване на клиенти е получил досега над 55 милиона обаждания. Телекомът разполага с 7500 км собствена оптика, базовите станции са над 3000, като за 20 г. Мтел е инвестирала 3,5 млрд. лева, заяви Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на Мтел, откривайки т.нар. „Магазин на времето“. Намиращ се пред централния офис на Булбанк в София на изхода на метростанция „Сердика“, магазинът представя емблематични години от развитието на мобилните комуникации у нас. Чрез различни игри и състезания всеки посетител в този магазин ще може да си спомни своята лична „GSM история” – първия ползван телефон, първите SMS, игри и др.

Прочетете още: КЗК одобри сделката между Мтел и blizoo

1 минута на играта „змия“ (Snake на Nokia) е целта в една от задачите

 

„Магазинът на времето“ ще приема посетители до 9 октомври. Всеки посетител може да се включи в 4 игри, за да получи награда. Едната задача представлява бързо писане на SMS с бутоните на стар модел GSM телефон, другата изисква играчът да постигне поне 1 минута на играта „змия“ (Snake на Nokia). Трета игра изисква правилен отговор на 3 въпроса, свързани с факти от историята на Мтел, а четвъртата - подреждане на рекламни видео клипове на Мтел според годината на излъчването.

До 9 октомври „Магазинът на времето“ ще бъде и сборен пункт за неработещи телефони. Всеки, който има неработещ телефон, може да го донесе в магазина и да участва в кампанията „Смартфони за смет“. Участниците в нея имат шанс да спечелят Samsung Galaxy A5. Десет късметлии ще получат новия смартфон след томбола. Всички неработещи телефони, които Мтел получи по време на кампанията, ще бъдат предадени за рециклиране.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас