Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
27 сеп
2015
 
 

Бъдещето на Windows телефоните е в отключване с лицево разпознаване

Microsoft предполага, че малките таблети няма да ползват десктоп версия на Windows.

2341 прочитания, 3 коментара

Microsoft е близо до пускането на Windows 10 Mobile, като това означава, че новите смартфони с тази операционна система са почти готови. Въпреки че се очаква компанията да представи свой комплект от нови смартфони, тя работи и с производители, които да създадат устройства на трети страни, ползващи същата ОС.

Microsoft предполага, че малките таблети няма да ползват десктоп версия на Windows.

Дейността на Microsoft в полза на производителите на устройства е част от усилията на компанията да изгради екосистема от мобилни апарати, след като миналият месец посмали амбициите си за мобилния пазар. Компанията публикува в петък набор от ръководства, които в графични диаграми описват различните очаквания, която тя има по отношение на различните телефони, фаблети и таблети, работещи с Windows 10. Макар че няма твърди изисквания към бъдещите устройства, тези указания предоставят рамка, от която се разбира какво очаква Microsoft от бъдещите мобилни устройства, ползващи нейната ОС, и как биха изглеждали те.

Прочетете още: 10 последствия от миграцията към Windows 10

Смартфоните са разделени на 3 категории: бюджетни телефони, премиум телефони и бюджетни фаблети. Първата категория е проектирана за потребителите, чувствителни към цената, и Microsoft дори не предполага, че те ще разполагат с LTE свързаност. Другите две категории изглежда са предназначени за потребители на среден и висок клас апарати, които искат някои от най-новите функции, предлагани от новата мобилна операционна система на компанията.

Една от впечатляващите функции, които Microsoft очаква от премиум смартфоните и фаблетите, е лицевото разпознаване, ползващо Windows Hello. Тази възможност бе представена първо на потребителите с пускането на Windows 10, като тя позволява на хората, които имат устройства с инфрачервена камера, да ползват своето лице вместо парола.

Лицевото отключване трудно може да се нарече нова функция на мобилния пазар, Android я предоставя от години, но внедряването на Microsoft в персоналните компютри изглежда по-бързо и сигурно, отколкото при Android. Функцията може да е привлекателна за ИТ мениджърите, които искат да си гарантират, че крайните потребители под тяхна „опека“ са способни да защитават по-добре своите устройства, като в същото време се избягват редица неудобства на други биометрични методи.

Освен това изискванията не са изненадващи. Премиум телефоните трябва да разполагат с новата функция Continuum for Phones, която помага на потребителите да свържат своя апарат към външен дисплей и да го ползват като много малко PC, заедно с 20-мегапикселова камера за снимки.

При таблетите най-интересният компонент в ръководствата на Microsoft, е че 7-инчовите таблети ще работят с Windows 10 Mobile, вместо с версията за настолни машини. Това означава, че хората, които си купят малки таблети, ще бъдат ограничени при инсталирането на приложения през Windows Store, т.е. нямат да се възползват от ориентираните към таблети функции във версията на операционната система за компютри и големи таблети.

Microsoft препоръчва още по-малките таблети да предоставят поддръжка на Continuum for Phones, така че потребителите да получат изживяване като с настолен компютър, въпреки че хардуерът няма да поддържа същата версия на Windows 10.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас