Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
25 сеп
2015
 
 

Apple заплашена от санкции за “хомосексуална пропаганда” в Русия

3432 прочитания

С глоба до 1 млн. рубли (~26 600 лв.) или преустановяване на дейността за срок от 90 дни е заплашена Apple в Русия заради използване на емотикони с потенциално нетрадиционно сексуално съдържание в iPad и iPhone. Управлението на Министерството на вътрешните работи в Кировска област е започнало дело за нарушение на закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални взаимоотношения сред непълнолетни, който бе приет в средата на 2014 г.

Според руското издание CNews повод за процедурата са резултатите от проверка на сигнал на местен юрист, според който емотикони, станали достъпни на iPhone и iPad с версия 8.3 на iOS, представляват пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация. Изображенията ще бъдат изучени от експерти към Междурегионалното бюро за съдебни експертизи, които ще преценят дали в тях присъства информация, причиняваща вреда на здравето или развитието на децата.

Потенциално спорните изображения, според руското законодателство, присъстват в iOS от версия 8.3.

Прочетете още: Руски съд: Google нарушава законите за лоялна конкуренция

Глобата в размер на 1 млн. рубли и преустановяване на дейността за 90 дни са санкциите, които законът предвижда при подобно нарушение, когато то е извършено от юридическо лице. Дефиницията в пълния му текст предвижда сакции за: “пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни, изразяваща се в разпространение на информация, насочена към формиране на нетрадиционни сексуални нагласи у непълнолетните, създаване на привлекателност на нетрадиционните сексуални отношения, изкривена представа за социалната равностойност на традиционните и нетрадиционните сексуални отношения или налагане на информация за нетрадиционни сексуални отношения, предизвикваща интерес към тях”.

Това не е първият случай на подобна жалба в страната, припомня CNews. По-рано депутат от Законодателното събрание в Санкт-Петербург заяви, че Apple трябва да предложи специална версия на iOS, в която да отсъстват въпросните изображения. В противен случай, според него, тя трябва да маркира продукцията си със знак “18+”.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас