Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
24 сеп
2015
 
 

Тунио Зафер, pCloud: Сигурността е най-важното, върху което работим

6871 прочитания
Страница 1 от 2

pCloud е швейцарска компания за облачни услуги за съхранение на данни. Управляващият й екип е български, като в София е и цялото й развойно звено. Тунио Зафер, главният изпълнителен директор на компанията, се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на Computerworld и разказва за настоящето и бъдещето на pCloud.

Тунио Зафер

Г-н Зафер, pCloud успешно се конкурира с утвърдените световни играчи при облачните услуги за съхранение на данни. Разкажете повече за фирмата.

Прочетете още: pCloud привлече инвестиция от $3 млн

pCloud се роди като идея в България. Екипът за разработка също е тук. Това са хора със значителен опит при работата по проекти със сериозен, световен трафик и високо потребление.

Компанията е регистрирана в Швейцария, откъдето представя на световния пазар нашите услуги. Разработващият екип продължава да е предимно тук, както и основната част на екипите по маркетинг и продажби. Идеята ни е след получаването на финансирането, което бе обявено преди един месец, да стартираме експанзия на световния пазар. Ще отваряме локални представителства на бизнеса в различни точки на света, чрез които да достигаме по-бързо и лесно до потребителите.

Разкажете повече и за българския офис...

В България екипът на pCloud се състои от малко над 40 души, по-голямата част от които са в отдела за разработка. Тепърва разширяваме екипите за маркетинг и продажби и в момента сме в етап на търсене на нови попълнения.

Стана дума за една от последните новини около pCloud – привличането на инвестиция в размер на 3 млн. долара. Разкажете за този успех.

Това финансиране бе нещо естествено, имайки предвид резултатите, които постигнахме за по-малко от две години – 2,5 млн. регистрации и сериозното развитие на самата услуга, включително стартирането на услугата за криптиране на данни (pCloud Crypto). Последната бе сериозно техническо предизвикателство за нас. Всичко това доведе до един момент, в който инвеститорите започнаха да се интересуват от нас и процесът бе относително лесен. В крайна сметка се спряхме на персонален инвеститор, а не фонд, който е със сериозен опит в ИТ проекти на световния пазар. Мисля, че това, заедно със самото финансиране, ще доведе до още по-добри крайни резултати.

Тенденция в момента е, че много държави започват да изискват данните на местните потребители да се съхраняват на тяхна територия.

Това е нещо, за което се говори вече повече от година, като някои държави вече прилагат такива правила. В настоящия момент те важат само за компаниите, които работят с информация, която представлява лични данни. Т.е. засега не всички доставчици са длъжни да се съобразяват, както и потребителите не са длъжни да избират услуги, които съхраняват техните данни на територията на дадената страна.

Естествено за нас интерес представляват и компаниите, работещи с лични данни на потребителите. Това, което сме започнали да правим, е създаване на локални центрове за данни чрез колокиране на наше оборудване, които да отговарят на тези изисквания. Вероятно първият реализиран такъв ще е в Европа, очакваме да го приключим през първото тримесечие на следващата година. В него потребителите от ЕС ще могат да съхраняват данните си на територията на ЕС. В зависимост от развитието на отделните пазари ще продължим с изграждането на още такива центрове в различни точки на света.

За много компании спънката пред използването на облачни услуги е сигурността. Какво предлага pCloud в тази насока?

Това на практика е най-важното, върху което работим. Всичко, което правим, включително от бекенд софтуера, който разработваме в момента, до най-малката функционалност, която включваме в операционните системи и приложенията за мобилни устройства, както и уеб приложенията, се преглежда много внимателно с акцент върху сигурността. Също така при нас преминават доста одити. Покриваме всички изисквания за информационна сигурност и управление на качеството и сме сертифицирани по ISO 27001 и ISO 9001.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас