Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
24 сеп
2015
 
 

Ако Citrix се продава, кой би я купил?

Списъкът с потенциални купувачи на Citrix не е много дълъг

3378 прочитания

Ако Citrix Systems се продава, списъкът с потенциални купувачи е кратък и има сериозни причини за това.

Списъкът с потенциални купувачи на Citrix не е много дълъг

Продуктите на Citrix са широко използвани в корпоративни среди. Приходите й достигнаха $3,4 мррд. през миналата година, или с 8% повече от предишната.

Прочетете още: Експертите: защо, кога и как да наемем инфраструктура като услуга

Основаната през 1989 г. компания успешно се пребори с редица предизвикателства, запазвайки стабилната си потребителска база. Но инвеститорите притискат Citrix, според Reuters, да обмисли продажбата или да се раздели с някои активи. Тези инвеститори явно нямат дългосрочна визия.

Citrix процъфтява в относително тясно технологично пространство, въпреки парите на Microsoft и нейната конкурентна технология. Citrix остана напред в технологиите за отдалечен десктоп, и все пак поддържа добри работни отношения и партньорство с Microsoft.

Говореше се, че Dell се интересува от Citrix, но анализатори казват, че има и други фирми с амбиции да я купят.

Най-значимата заплаха днес за Citrix е разработването на алтернативни методи за достъп до информация. Нахлуването на мобилните изчисления и на облака променя този пазар.

Приложения се обръщат към модела SaaS и стават крос-платформени, смята анализаторът от Forrester Дейвид Джонсън, а това „означава, че те няма да зависят от Windows и ще работят през браузер и широк кръг от операционни системи.“

Тези алтернативни платформи „ерозират стойността на предложението на Citrix“, смята Джонсън. И макар че Citrix се справя с тези промени в платформите, тя все още е изправена пред конкуренцията на Microsoft и VMware при десктопите, както и при сървърната виртуализация.

Но анализаторите не се тревожат за клиентите на Citrix. „Те все още имат солидна база“, казва Чарлз Кинг, анализатор от Pund-IT.

Двете компании, които вероятно пасват най-добре на Citrix, са Dell и Hewlett-Packard. И двете фирми имат задълбочени взаимоотношения с Microsoft и са „големи играчи на пазарите, на които Citrix е значим доставчик“, казва Кинг.

Той вярва, че Dell по-вероятно ще прояви интерес, но само защото HP осъществява в момента своето разделяне и този процес няма да е кратък, казва Кинг.

И Dell, и HP например, продават тънки клиенти, устройства, проектирани да работят във виртуални десктоп среди. Две други фирми, които може също да се заинтересуват от Citrix, са Microsoft и VMware, смята Джонсън. „Не се сещам за други, които да имат достатъчно кеш, за да придобият Citrix“, добавя той.

Computerworld САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас