Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
17 сеп
2015
 
 

Министър Ненчев: Работи се по Национална стратегия за киберсигурност

Отделно от инициативата на Министерството на отбраната, екипът на МТИТС работи усилено по проект, който ще даде възможност в България да има платформа за обучения по киберсигурност.

7696 прочитания
Страница 5 от 5

За 1 месец в света са извършени над 100 милиарда опита за кибератаки към индивиди, частни и държавни организации. 46% от компаниите сериозно повишават инвестициите си в киберсигурност, разкри Хира.

Чавдар Николов, управляващ директор на ACT Sofia

„Какво искат хакерите – или да се доберат до данните ви, или да спрат услугите ви“, посочи Чавдар Николов, управляващ директор на ACT Sofia.

Тази година компанията променя фокуса си не толкова върху различните видове защитни стени, а върху тези два аспекта – предпазване на приложенията и запазване на тяхната работоспособност, и предпазване на данните.

Николов обясни, че тази година компанията поставя акцент върху нов вендор в лицето на Imperva, който предлага именно такива решения и специализира в три области: предпазване и защитаване на защитни стени за уеб приложения; оценки на бази данни и защитни стени за бази данни; и запазване на работоспособността. „Една от най-известните атаки напоследък е DDoS атаката (атака за отказ на услуга), която има сериозни успехи и е сред водещите в световен аспект.“

По думите му, навремето най-често срещаната атака е била от типа Man-in-the-Middle, докато сега актуална е Man-in-the-Browser, а вече са се появили и Man-in-the-Cloud типове атаки. “Man-in-the-Cloud означава, че там където съхранявате информацията си в общи ресурси – DropBox, OneDrive, и др., когато синхронизирате информацията си, някой друг я следи и я чете. Много от организациите позволяват този ресурс да се ползва съвсем официално, което се оказва нож с две остриета“, обясни Николов. Говорим вече за цифрова идентификация, а не просто за електронна идентификация, обобщи той.

Ивелин Павлов, мениджър Продажби и бизнес развитие, основател и управляващ партньор от 2010 г. на Akat Technologies

Да систематизират концепциите си за информационна сигурност на бизнес ниво агитира представителите на корпоративния сектор Ивелин Павлов, мениджър „Продажби и бизнес развитие“, основател и управляващ партньор от 2010 г. на Akat Technologies.

„По някаква причина колегите се страхуват да търсят помощ, да обменят информация, да делегират определени ангажименти към нас. Това не е добре. През последните години огромни компании в конкурентни позиции обединиха усилия и споделят всички свои знания в областта на разузнаването, за да могат да се справят по-адекватно със заплахите. Защо ние все още не можем да направим тази стъпка и все още се противопоставяме, аз не мога да отговоря“, коментира Павлов.

„Създайте си стратегия за информационна сигурност, апелира Павлов – Подкрепям Васил Величков, че информационната сигурност не е само въпрос на технологии. Не си мислете че трябва да похарчите много пари, за да изпълните вашите инициативи. Информационната сигурност е въпрос на конфигурация – вашата ИТ инфраструктура трябва да е добре конфигурирана и това можете да направите като първа стъпка.“

Павлов представи и четирите стъпки към информационната сигурност, които компанията е извлекла на база собствения си опит - откриване, разпознаване и оценка на всяка атака; анализиране на всеки опит за атака и инцидент; търсене на автоматизация, т.е. приоритизация на инцидентите; внимателен избор и конфигуриране.

СНИМКИ: ICT Media

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас