Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
17 сеп
2015
 
 

Министър Ненчев: Работи се по Национална стратегия за киберсигурност

Отделно от инициативата на Министерството на отбраната, екипът на МТИТС работи усилено по проект, който ще даде възможност в България да има платформа за обучения по киберсигурност.

7702 прочитания
Страница 4 от 5

Киберзаплахите дебнат отвсякъде

Киберсигурността е много динамична среда, като постоянно се появяват нови и нови заплахи и уязвимости и спектърът на киберсигурността се променя. Сигурността е свързана с три основни неща – поверителност (confidentiality), интегритет (Integrity) и наличност (аvailability). Загубата на който и да е от тези фактори засяга сигурността, обясни Джей Ранадей, сертифициран CIA, CISA, CISM, CISSP, ISSAP, CGEIT, CRISC, HCISPP, CRMA, CBCP, международно признат експерт по ИТ риск мениджмънт, възстановяване след инциденти, ИТ сигурност и ИТ контроли.

Джей Ранадей, международно признат експерт по ИТ риск мениджмънт, възстановяване след инциденти, ИТ сигурност и ИТ контроли

Повечето кибератаки се случват, защото не поправяме уязвимостите в нашите системи. Другата голяма причина е грешното конфигуриране на системите. Много атаки идват от мобилни устройства – ако ги използвате, сте беда, ако не го правите, също. Всяко мобилно устройство е интелигентна техника, която може да е входна точка за мащабна атака срещу вашите компютърни бизнес системи.

50% от лаптопите ви са зомбита, но вие дори не подозирате за това, каза Ранадей.

Специалистът разказа за различните видове атаки - Spear Phishing, SSL/TLS, през мобилните устройства, през безжичните мрежи, от типа „социално инженерство“, Zero day, изтичане на данни, DDoS (distributed denial-of-service или атака за отказ на услуга) и т.н.

Най-важният съвет, който даде Ранадей към интернет потребителите, беше, че превенцията срещу кибератаки трябва да е правило за всеки потребител и организация, а не изключение.

Ираван Хира, генерален директор, Хюлет-Пакард (HP) България

„Информационната сигурност е в топ приоритетите в нашата компания. Преди няколко години създадохме много сериозен отдел с различни разработки в тази област и предоставяме различни решения. Един от най-успешните ни проекти е осигуряването на информационната сигурност на американската армия, и осигуряването на сигурна и защитена както служебна, така и лична кореспонденция на над 1 милион военослужещи.

Добрата новина е, че от няколко години в Глобалния център за отдалечени услуги на HP за България има изграден т. нар. Security Operations Center, в който работят над 200 специалисти, осигуряващи мониториране и управление на различни инциденти, кибератаки и превенция и въз основа на опита на това звено можем да наблюдаваме различни тенденции“, заяви Ираван Хира, генерален директор, Хюлет-Пакард (HP) България.

Въз основа на наблюденията на българския център за операции в сферата на сигурностт, Хира изтъкна 5 фактора, които са важни в тази област: Разузнаване (intelligence), Подготовка, процедури и инструкции; Скорост за реакция; Интеграция; и Експертиза и опит.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас