Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
17 сеп
2015
 
 

Министър Ненчев: Работи се по Национална стратегия за киберсигурност

Отделно от инициативата на Министерството на отбраната, екипът на МТИТС работи усилено по проект, който ще даде възможност в България да има платформа за обучения по киберсигурност.

7701 прочитания
Страница 3 от 5

Световните статистики в областта на киберсигурността подчертават високата значимост на подготвеността за и предпазването от постоянно нарастващи заплахи към критичната информационна инфраструктура на държавата. Добър начин за защита на тази инфраструктура е чрез изграждане на всеобхватна система за сигурност. Особено важно според Борисов е и човешкият състав да бъде подготвен по подобаващ начин.

В резултат от участия на държавата в три паневропейски учения, координирани от МТИТС, е идентифицирана е необходимостта от създаване на добри практики и технологична платформа за планиране, провеждане и анализ на обучения в сферата на информационната сигурност в България.

В тази насока, Борисов съобщи, че екипът на МТИТС работи усилено по проект, който ще даде възможност в края на тази инициатива в България да има платформа за обучения по киберсигурност.

Олег Петков, заместник-председател на Държавна агенция Национална сигурност

Европейската политика за киберсигурност отчита множество участници, отговарящи за сигурността в киберпространството, и липсата на ясно определени роли и отговорности на институциите, отбеляза Олег Петков, заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. Освен държавните структури, в контрола на всекидневното използване и управление на информационните ресурси участват и много търговски и неправителствени организации. Стремежът е да се подобри взаимодействието между всички заинтересовани страни. Поради това ЕС прилага многостранна и многостепенна политика в областта на киберсигурността.

В световен мащаб мащаб ежегодно нарастват ресурсите заделени за информационна сигурност. Анализите показват необходимост от подобряване на устойчивостта на изградените комуникационни мрежи и автоматизирани системи, посочи Петков.

„Съгласно визията на ЕС, приоритет е защитата на критичната информационна инфраструктура. Страните членки следва да бъдат подготвени за кибератаки, което налага наличие на способности за ефективна оценка на заплахите. Необходимо е да се предприемат подходящи мерки за защита и да се използва цялостен набор от инструменти по превенция и своевременна реакция при киберинциденти и киберкризи“, каза Петков.

Васил Величков, съветник по електронно управление на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

„Вече има законопроект за електронната идентификация, който премина съгласувателната процедура през Министерски съвет и надявам се другата седмица ще бъде внесен в Народното събрание. Той касае развитието на национална схема за е-идентификация, която да бъде използвана не само за достъп до услугите, които предоставя държавната администрация, но да изпълнява функцията и на универсално средство за е-идентификация на крайните потребители и бизнеса“, съобщи Васил Величков, съветник по електронно управление на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Величков допълни, че предстои пълна инвентаризация и одит на цялата инфраструктура в държавната администрация и оценка на състоянието й.

Той изнесе наличната статистика относно мерките в областта на информационната сигурност в администрацията, която определи като „плачевна“ – под 40% от администрациите правят архив на данните си, под 60% разполагат със защитни стени, под 8% имат централизирани системи за съхранение на данни, инфраструктурата е разпръсната в над 2000 помещения в цялата страна, едва 18% от които са защитени с резервно захранване…

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас